IN MEMORIAM

ELDAR RJAZANOV Umro omiljeni ruski redatelj čiji se film prikazivao svake godine za blagdane

 Getty
Rjazanov je bio poznat kao veliki satiričar koji je humorom bockao apsurde svakodnevice u Sovjetskom Savezu

Čovjek se dobrano napije, ujutro se probudi i sve mu je nekako čudno. Sve je isto, ali ipak se čini malo drugačije. Tek nakon nekog vremena čovjek shvati da se ne nalazi u Moskvi, gdje se zapio, već u Lenjingradu, do kojeg je trešten-pijan nekako doputovao. Razumljivo, kako je arhitektura Sovjetskog Saveza klonirala zgrade izvana i iznutra, nije čudo da mu je dugo trebalo da shvati gdje se doista nalazi.

Radnja je to filma 'Ironija sudbine' Eldara Rjazanova, koji je prvi put prikazan na ruskoj televiziji 1975. godine i od tada je postao omiljeni tv-sadržaj za svaki božićno/novogodišnji program (poput filma 'It's A Wonderful Life' koji je sličnu ulogu odigrao na američkoj televiziji ali i na našim malim tv-ekranima).

Rjazanov je bio poznat kao veliki satiričar koji je humorom bockao apsurde svakodnevice u Sovjetskom Savezu i bio je s pravom jedan od najpopularnijih ruskih filmskih redatelja i scenarista. Umro je u ponedjeljak u Moskvi, u 88. godini.

Snimio je gotovo 30 filmova u svojoj karijeri, a često su ga uspoređivali s američkim redateljem Billyem Wilderom, dok je s Hitchcockom djelio navadu pojavljivanja u cameo ulogama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:33