NAJZAPOSLENIJI GLUMCI

Hrvoje Kečkeš odigrao je 147 predstava, a Alma Prica imala čak 11 glavnih uloga

Njihov se rad ne mjeri brojem radnih sati, količinom papira na stolu, danima provedenim na putu, nema prekovremenih sati, ali upravo zato glumci za sebe ne govore da imaju posao, nego - poziv. Premda ih u njihovu pozivu vodi ponajprije ljubav prema onome što rade, to nipošto ne znači da im nije naporno i da se ne zažele odmora. U prošloj godini svako od najpoznatijih zagrebačkih kazališta imalo je svoje najzaposlenije glumce koji su na daskama koje život znače odigrali na stotine predstava, a uz stalni angažman našli su vremena i za filmske i televizijske projekte.

Ne žele odmor

U svakom slučaju, glumački posao iznimno je zahtjevan, fizički i psihički, no malo tko od njih će reći da nije zadovoljan, da bi volio da se više odmarao i da u ovoj, novoj godini ne želi barem jednak angažman, a možda i pokoju ulogu više.

Prošla godina za jednog od najuspješnijih mladih glumaca, Rakana Rushaidata, bila je posebna i u poslovnom, ali i privatnom životu. Iako slobodne dane ‘u komadu’ može nabrojiti na prste jedne ruke i trenutačno je na bolovanju zbog komplikacija s nogom, 2011. ostat će mu u lijepom sjećanju. Uz desetak, što novih, što starih naslova koje igra u svom matičnom kazalištu Trešnja, u teatru Exit, gdje je također prilično zaposlen, prvi se put okušao i u monodrami, i to vrlo uspješno. Zaigrao je i u dva filma, a o duhovitim reklamama za pivo da i ne pričamo.

- Prošla mi godina nije bila najnapornija nego najispunjenija. Dogodile su se dvije super stvari. Prvo, predstava Olivera Frljića “Mrzim istinu” koja je na početku bila nepretenciozan eksperiment pretvorila se u genijalan komad nagrađivan i od struke, ali i od publike. Prvi put sam radio monodramu. Kad sam krenuo u “Ja, tata”, išao sam zapravo vidjeti što će biti, a ispala je velika uspješnica. Ali, najvažnije od svega je što sam se oženio, dobio sina i kupio stan. Film “Duh babe Ilonke” tek bi trebao doći u kina, a “Koko i duhovi” već je ostvario uspjeh na velikom platnu - ispričao je Rakan Rushaidat .

Uživa u tome

Prošla godina odlična je bila i za Gavellinu glumicu Natašu Janjić, koja zapaženu ulogu ima u čak šest naslova, a trenutačno snima film s Ivonom Jukom “Drugi”. U stopu je prati Dijana Vidušin, a Gavellin rekorder po broju predstava u kojima igra je Ozren Grabarić, koji je angažiran u osam komada, a glumio je i u filmu “Koko i duhovi”.

- Toliki angažman nije mi problem jer uživam u onome što radim čak i kad sam opterećeniji nego obično. Film mi uz kazalište nije bilo teško odraditi jer sam snimao devet dana, uz nekoliko dana priprema. Dalo se sve uskladiti, a i dobro mi je došlo da nisam stalno zatvoren u kazalištu - tvrdi Grabarić.

Mili Elegović predstava “Opasne veze” obilježila je proteklu godinu u kojoj je, uz kolegu Davora Svedružića, bila najzaposlenija glumica kazališta Komedija. Ništa manje draga nije joj ni uloga ministrice u predstavi “Da, ministre” u kojoj je publika na početku igranja pronašla mnoge poveznice s tada aktualnim stanjem u domaćoj politici.

Šest mjeseci priprema

- “Opasne veze” u svakom su mi slučaju obilježile prošlu godinu. Za tu sam se predstaviu pripremala šest mjeseci i u nju uložila puno truda. Na početku godine igrala sam “Ministricu” što je bio odličan ulazak u godinu. Vrlo bitan moment mi je bio i sudjelovanje na festivalu “Zlatni lav” u Umagu. To mi je najljepše provedenih deset dana, u profesionalnom smislu, u čitavoj prošloj godini. Bila sam voditeljica festivala i družila se s fantastičnim ljudima poput Damira Zlatana Freya, Mani Gotovac i brojnih drugih. S druge strane, prošla mi je godina bila i jako naporna, posebno kraj godine koji je bio strašno iscrpljujući. S “Opasnim vezama” izašli smo van u studenome, a tu je bila i dramatična situacija s Mislavom Čavajdom. Radila sam i na sapunici “Pod sretnom zvijezdom” koja je, nažalost, iako je bila kavalitetna, nesretno završila. No, drago mi je da sam u tome sudjelovala iako je bio neuspješan projekt. Sve je to dobro iskustvo iako ne prođe, jer znaš da si dao sve od sebe - sigurna je Mila Elegović.

Hrvoje Kečkeš sa 147 i Ana Maras sa 123 odigrane predstave, među pet naslova u kojima ima zapaženu ulogu, u prošloj su godini bili najzaposleniji glumci kazališta Kerempuh. Mlada glumica stigla je uz to zaigrati i u popularnoj seriji “Larin izbor”.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:36