NEVJEROJATNI PROJEKT

Bata Živojinović: U mukama sam. Trojica kineskih milijunaša žele 30 epizoda! Rekao sam im: ‘Ljudi, to je nemoguće!’ Ali, oni ne odustaju

Batu Živojinovića u Kini jednostavno obožavaju, a kineski investitori u potpunosti mu vjeruju

ZAGREB - Velimir Bata Živojinović (77), slavni srpski glumac, ovih se dana našao u fokusu interesa javnosti nakon što je objavljena vijest da s kineskim partnerima sprema TV seriju od 30 nastavaka po poznatom partizanskom filmu iz 1972. Hajrudina Krvavca “Valter brani Sarajevo”. Tko je gledao film, zna da naslovni lik ne postoji, on je utvara na koju su nasjeli okupatori. Valter - to je cijeli grad. U srpskim Novostima objavljeno je da će se serija snimati u Novom Pazaru.

Uporni Kinezi

O tome smo razgovarali s Batom Živojinovićem, koji je potvrdio da je serija u planu, no kaže da ne zna ni kad, ni gdje će se snimati, a ne želi, zasad, više otkriti ni o svojim kineskim poslovnim partnerima.

Živojinović je u filmu igrao lik najbliži Valteru, partizanskog ilegalca (danas bismo rekli terorista) s nadimkom Pilot, koji je stigao u grad da napakosti okupatoru. Film je neobično popularan u Kini, a pogotovo njegov glavni lik, toliko da su po Bati Živojinoviću u Kini nazvali i pivo.

- Od filmskog scenarija Mome Kapora i Hajrudina Krvavca mogu se napraviti četiri epizode, a ovi Kinezi hoće 30 epizoda. Mogu li oni da to napišu, ne mogu da napišu, i sam ne znam. Investitori su tri kineska poslovna čovjeka, milijunaša, poznati ljudi koji se bave filmom. E sad, oni ne razumiju ovdašnju geografiju i ne znam kako će dramaturški riješiti tih dodatnih 26 epizoda. Ako uzmu Valtera, potrošit će ga do četvrte epizode.

Rekli su mi: ‘Uzet ćemo mi 20 scenarista!’ Odgovorio sam: ‘Možete ih uzeti i dvadeset milijuna, no kako ćete posložiti karaktere, njihove odnose kad ih ne možete osjetiti jer ne živite na ovim prostorima?’ Ali oni su mi javili da će poslati prijevod. Ne mogu ni pretpostaviti što su napisali. Televizija Sarajevo je već snimila seriju po originalnom scenariju, odnosno četiri epizode. Te su ispale autentično, a ona peta je ispala, recimo to tako, turistička. Dalje nisu mogli ići.

Velimir Bata Živojinović kaže da Kinezi u njega imaju potupno povjerenje.

- Mene su ovlastili da organiziram cijeli projekt na ovim našim balkanskim, europskim terenima, da sastavim umjetničku i tehničku ekipu. Režirao bi Kinez kao glavni, uz pomoć jednog redatelja odavde, otkud bi se uzeli i svi ostali autori.

Gdje će se snimati

Živojinović zasad ne želi otkriti koga je predložio u glumačku ekipu. - U velikoj sam dilemi, odlučit će oni, a predložit ću ja. Ako ste gledali film, znate da oko Valtera ima još dosta glavnih uloga. Ali to je manji problem u odnosu na dramaturgiju. Oni plaćaju, oni neka odluče.

Ne znam, zasad, gdje će se snimati. Oni se predomišljaju između Srbije, Bjelorusije i Ukrajine, istražuju koliko bi koštali ljudi, kolike su cijene srpske, kolike balkanske, kolike europske. Imam dojam da će ih sve to koštati mnogo više nego što predviđaju. Bio sam nedavno u Šangaju, pregovarao s njima, za njih je to spreman projekat za realizaciju. Trebao bih naći neku tvrtku, srpsku, hrvatsku ili bosansku, koja će da uradi osnove.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:10