6. ZAGREBDOX

‘Sirova nafta’, film Joea Berlingera: Kako je cijeli svijet zamrzio naftaše

Dobitnik Emmyja Joe Berlinger tri je godine pratio epski spor ekvadorskih Indijanaca i Chevrona koji je tvrtku stajao ugleda i 27 milijardi dolara

ZAGREB - Otkada je kompanija Texaco, danas Chevron, počela eksploataciju sirove nafte u unutrašnjosti Ekvadora pripadnici naroda Cofan masovno napuštaju teritorije svojih predaka. Američkog naftnog diva, povezanog s lokalnim PetroEcuadorom, optužuje se da je zbog potpune nebrige za okoliš i stanovništvo dramatično onečistio lokalne vode i tlo. Procjenjuje se da je višedesetljetno eksploatiranje sirove nafte u amazonskom porječju Ekvadora izazvalo zagađenje 30 puta veće od onog nastalog katastrofom tankera Exxon Valdez. Zbog nesavjesnog postupanja u okoliš je odbačeno gotovo 70 milijardi litara toksičnog otpada, a cijeli je slučaj nazvan “naftnim Černobilom”.

Hladno zataškavanje

Na optužbe o drastičnom povećanju karcinoma među narodom Cofan iz Chevrona odgovaraju da nikakav porast karcinoma nije zabilježen među domorodačkim stanovništvom. Na optužbe o teškim kožnim infekcijama među djecom - iz Chevrona kažu da je riječ o posljedicama nepostojećeg kanalizacijskog sustava, a ne s naftnim zagađenjem.

Za sve ostalo Chevron krivnju prebacuje na PetroEcuador. Ono što je i bilo problematično kompanija je sanirala. Chevronov odvjetnik Ricardo Reis Veiga kaže da je tvrdnja kako “kompanija nije sanirala jame sa sirovom naftom - točna! - hoću reći, netočna!”... Freudijanski lapsus Chevronova odvjetnika onaj je trenutak u “Sirovoj nafti” nakon kojeg odvjetnici u američkim serijama obično kažu - “I rest my case”.

Te tri sekunde možda najbolje sažimaju film koji je Joe Berlinger (dobitnik Emmya za miniseriju “Ten Days That Unexpectedly Changed America”) snimao čitave tri godine.

Američka kompanija izvukla je iz ekvadorskog prirodnog bogatstva milijarde dolara .

Podrška javnosti

Da se brinulo o okolišu i lokalnoj zajednici, na tome bi sve i ostalo. No zbog kojeg milijunčića dobiti više, Chevron se danas našao na udaru najšire međunarodne zajednice: od ekvadorskih i američkih odvjetnika, britanskih aktivista, do CNN-a, Stinga i Catherine Zete Jones.

Nezavisna, sudski imenovana ekipa za utvrđivanje širine zagađenja procijenila je da Chevron mora platiti 27 milijardi dolara odštete. Chevron negira stručnost komisije i nepristranost ekvadorskog suda. Promatrači tvrde kako bi proces, ako se ne postigne izvansudska nagodba, mogao trajati još 10 godina... “Sirova nafta” na rasporedu ZagrebDoxa je u subotu, u programu Stanje stvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:52