MEĐUNARODNI FESTIVAL

BORE LEE U ROTTERDAMU Od sinjskog'kralja trasha' do nositelja tradicije nadrealizma u suvremenom filmu

 YouTube
Na 44. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu prikazuje se pet hrvatskih filmova - redatelja Zvonimira Jurića, Tina Žanića, Hane Jušić, Bore Leeja i Vlade Kristla

Na 44. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu , od 21. siječnja do 1. veljače, prikazuje se pet hrvatskih filmova - dugometražni 'Kosac' redatelja Zvonimira Jurića i kratkometražni 'Manjača' Tina Žanića, 'Da je kuća dobra i vuk bi je imao' Hane Jušić, 'Velike stijene' Bore Leeja te 'Don Kihot' Vlade Kristla.

Kosac će biti prikazan u programu Spectrum, posvećenom recentnim filmskim ostvarenjima etabliranih autora i umjetnika koji značajno doprinose filmskoj umjetnosti. U programu Spectrum Shorts, najvećem predstavljanju kratkometražnog filma u Europi, bit će prikazana 'Manjača' Tina Žanića, film o mladiću koji po prvi puta odlučuje uzeti svoj život u svoje ruke te se useljava kod svoga djeda.

Trailer filma 'Manjača' Tina Žanića

Svjetska premijera

Novi film redateljice Hane Jušić 'Da je kuća dobra i vuk bi je imao' bit će prikazan u programu Really? Really!, selekciji naslova koji nastavljaju tradiciju nadrealizma u suvremenom filmu. Film govori o Sandri, pretjerano osjetljivoj djevojci koja ponekad ne može razlučiti stvarnost od svojih neobičnih fantazija. Na rođendanskoj proslavi svoga muža prisiljena je provesti dan s njegovom obitelji, koja je ne prihvaća, a pod njihovim okrutnim povećalom Sandra postepeno gubi doticaj sa stvarnošću. Film je nastao u produkciji Akademije dramskih umjetnosti, a ovo mu je svjetska premijera.

U istom će programu biti prikazan film 'Velike stijene' u režiji Borisa Ivkovića, poznatijeg pod umjetničkim imenom Bore Lee, iz 2010. godine. Iako su neki drugi hrvatski redatelji etiketirani titulom "hrvatskog Ed Wooda", taj epitet najzaslužnije bi mogao ponijeti ovaj samouki autor nadahnut filmovima Bruce Leeja, koji je svojim "trash" pristupom filmskom mediju prisutan već dvadeset godina ispod radara filmskog mainstreama.

Trailer dokumentarca o snimanju filma 'Teška tama' Bore Leeja

Uz Hanu Jušić i Borisa Ivkovića, tradiciju nadrealizma zastupat će i animirani film 'Don Kihot' poznatog umjetnika Vlade Kristla iz 1961. godine.

'Don Kihot' Vlade Kristla

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji se ubraja među festivale prve kategorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:38