DODIJELJENA NAGRADA

8. SUBVERSIVE FILM FESTIVAL 'Divlji sanjar' Joshua Oppenheimer, portretist noćnih mora našeg svijeta

Jedan od najprogresivnijh filmskih autora današnjice jučer je posjetio Zagreb i održao masterclass u organizaciji Restarta i Subversive film festivala

ZAGREB - U kinu Europa sinoć su dodijeljene filmske nagrade Wild Dreamer osmog po redu Subversive Festivala. Nakon dodjele nagrada Joshua Oppenheimer održao je masterclass u punom Dokukinu KIC.

Nagrade Wild Dreamer za najbolji kratkometražni, dokumentarni i igrani film dodijelio je žiri u sastavu redatelja Gorana Devića, teoretičara književnosti Tomislava Brleka i filmskog kritičara Dragana Juraka.

Najboljim kratkometražnim filmom proglašen je San Siro, izvanredni dokumentaristički esej Yurija Ancaranija o sportu kao religiji i bogu suvremenog društva.

Kao najbolji dokumentarni film u ovogodišnjoj prekvalitetnoj selekciji izdvojen je film izraelske redateljice Mor Loushy 'Cenzurirani glasovi' o nedavno objavljenim, dugo godina cenzuriranim intervjuima s izraelskim vojnicima nakon Šestodnevnog rata.

Najboljim igranim filmom proglašen je ruski film Anđeli revolucije, redatelja Alekseja Fedorčenka u kojem se konstruktivizam i suprematizam pokušavaju suprotstaviti šamanizmu.

Nagrada 'Wild Dreamer' za posebni doprinos, koju je prije dvije godine na istom mjestu preuzeo slavni Oliver Stone, dodijeljena je američkom redatelju Joshui Oppenheimeru, kojemu je nagradu u ime Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport uručio stručni savjetnik za filmsku djelatnost Nikola Stojadinović.

'Čin smaknuća' - trailer

Oppenheimer ne zaslužuje tu nagradu samo zbog predanog aktivizma, kao voditelj istraživačkog projekta Genocid i žanr u sklopu Britanskog savjeta za umjetnost i humanističke znanosti, već prvenstveno zbog iznimno subverzivnog filmskog opusa, od kratkometražnog debija 'These Places We've Learned to Call Home' do ovogodišnjeg 'Pogleda tišine'.

'Pogled tišine' - trailer

Jedan od najprogresivnijh filmskih autora današnjice jučer je posjetio Zagreb i održao masterclass u organizaciji Restarta i Subversive film festivala. Masterclass je program udruge Restart kroz koji se organiziraju predavanja svjetski poznatih dokumentarista, a financiran je od strane HAVC-a i grada Zagreba.

Joshua Oppenheimer je govorio o svom stilu koji se temelji na kombiniranju fikcije i ne-fikcije, fantazije i stvarnosti, i o namjeri portretiranja političkih i društvenih noćnih mora. Bilo je riječi i o stvaranju odnosa između filma, društvenih trauma i osobnih sjećanja – tema koju Joshua smatra ključnom za suvremenu kinematografiju i kojoj je on osobno posvetio svoj filmski opus.

Film „Pogled tišine“ možete pogledati do 15.5. u Dokukinu KIC u sklopu Revije dokumentarnih hitova godine: Skriveno – otkriveno. Reviju možete pratiti na stranicama Restarta i na FB stranici Baš volim dokumentarce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:49