PIŠE JURICA PAVIČIĆ

‘Belladonna’ Dubravke Turić najbolji kratki film na Mostri. Latinoamerički redatelji pobrali glavne nagrade

 AFP
Zlatnog lava osvojio je venezuelanski film ‘Desde alla’ u režiji Lorenza Vigasa Castesa

Venezuelanski film “Desde alla” (Od onamo) Lorenza Vigasa Castesa pobjednik je 72. filmskog festivala u Veneciji koji je završio u subotu navečer. Međunarodni žiri, kojim je predsjedao meksički oskarovac Alfonso Cuaron, dodijelio je fi lmu venezuelanskog debitanta glavnu festivalsku nagradu Zlatni lav. Drugu nagradu, Srebrnog lava za najbolju režiju, ponio je argentinski film “Klan” Pabla Trapera. Sedamdeset i druga Mostra okončala je - ukratko - potpunim trijumfom latinoameričkog filma, pri čemu su dvije najprestižnije nagrade ponijeli jedan anonimni debitant te jedan iskusni redatelj s nizom poznatih filmova u biografiji.

“Desde alla” Lorenza Vigasa psihološka je drama s gay kontekstom o dvojici muškaraca različitih generacija koje slučajno poveže ulični, nasilni homofobni izgred. Film je prikazan potkraj festivala i odmah iskočio među favorite kritike.

Vigasov pristup

Kritičar Hollywood Reportera, David Rooney, usporedio je Vigasov film s Haroldom Pinterom, a znatan dio kritike hvalio je Vigasov suzdržani i minimalistički pristup pomalo “tabloidnoj” temi. Bilo je, međutim, i manje povoljnih mišljenja, a u anketi kritike sajta Film New Europe film je dobio ne baš laskavu ocjenu 2,22.

Lorenzo Vigas rođen je 1967. u Meridi u Venezueli. Po profesiji je mikrobiolog, diplomirao je u SAD-u, a živi i filmski djeluje u Meksiku. Premda je filmskom svijetu potpuno nepoznat, njegov igrani prvijenac na špici ima niz krupnih imena latinoameričkog filma. Kao (ko)scenaristi ili koproducenti “Desde alla” potpisuju se, među ostalima, koscenarist “Babela” Guillermo Arriaga te istaknuti meksički režiseri Michel Franco i Gabriel Ripstein. Vigasov film također ima i moćnog svjetskog distributera (Celluloid Dreams) tako da iznenađujuća pobjeda ovog filma i nije tako posve iznenađujuća. Dok je jedan od dvojice latinoameričkih laureata filmski posve nepoznat, s drugim nije taj slučaj. Dobitnik Srebrnog lava, Argentinac Trapero, iskusan je režiser čiji su filmovi poput “Mundo Grua” ili “Carancho” igrali i po hrvatskim festivalima.

Lokalni hit

Njegov “Clan” temelji se na istinitoj priči o bivšem pripadniku tajne policije argentinske hunte Arquimedesu Pucciju koji je sudjelovao u “nestajanju” političkih protivnika, da bi se nakon uspostave demokracije preorijentirao na otmice “komercijalnog tipa”: za otkupninu. Glavni lik filma Puccio provodio je tijekom 80-ih otmice uz pomoć čitave obitelji - supruge, tri sina i dvije kćeri – a kad se slučaj razotkrio, prozvali su ih “klan Puccio”.

Film po događajima koji su u Argentini dobro poznati bio je veliki lokalni hit i potukao sve argentinske rekorde na blagajnama, a sad je doživio i veliko međunarodno priznanje. Treću nagradu - Veliko priznanje žirija - dobio je holivudski postmodernist Charlie Kaufman za film “Anomalisa”, a specijalno priznanje žirija turski politički triler “Abluka” (Mahnitost) Emina Alpera. Nagradu za scenarij te za najbolju mušku ulogu ( Fabrice Lucchini) dobila je francuska sentimentalna drama “L’Hermine” u kojoj glavnu žensku ulogu glumi i premijerka iz “Borgena”, Sidse Babett Knudsen. Za najbolju žensku ulogu, pak, nagrađena je talijansko-holivudska zvijezda Valeria Golino za domaću dramu “Za vašu ljubav” Giuseppea Gaudina.

Netflixu jedna nagrada

Neki od filmova koje se spominjalo kao favorite ostali su bez i jedne nagrade. Praznih su ruku tako ostali novi film Atoma Egoyana “Remember” te “Frankofonija” Aleksandra Sokurova. Netflixova premijera “Beast of No Nation” Caryja Fukunage ostala je na samo jednoj nagradi dječaku glumcu Abrahamu Attahu.

Nagradu posvetila svome ocu

Na svečanoj dodjeli nagrada kojom je završeno 72. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, debitantski film Dubravke Turić 'Belladonna' snimljen u produkciji Spiritus movensa proglašen je najboljim kratkometražnim filmom u sekciji Horizonti. Nagradu je posvetila svome ocu, a peteročlanim žirijem predsjedavao je redatelj Jonathan Demme (Kad jaganjci utihnu).

Dubravka Turić cijenjena je montažerka brojnih filmskih i televizijskih naslova (Kosac, Mjenjačnica, Svlačionica), koja se u Belladonni prvi puta okušala u filmskoj režiji. Belladonna je kratkometražni film o trima različitim ženama koje se susreću u oftamološkoj klinici gdje, potpuno neočekivano, doživljavaju trenutak bliskosti. (gš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:44