FANTASTIC ZAGREB FILM FESTIVAL Za fanove žanrovskog filma ovo postaje festival broj 1

‘Snjeguljica’ Pabla Bergera reinterpretira bajku braće Grimm u duhu nijemog filma

U svom trećem izdanju Fantastic Zagreb Film Festival (održava se od danas pa do 6. srpnja u kinu Europa, na ljetnoj pozornici kina Tuškanac i u CineStar Branimir centru) stasa u poprilično relevantnu manifestaciju: ukoliko se narednih godina domogne većeg budžeta (što danas u Hrvatskoj nije lako) i pozove u goste bar dio filmaša čiji su filmovi na programu, FZFF bi mogao postati filmoljupcima - bar onima koje prvenstveno zanima žanrovski film - domaći festival broj jedan.

Patuljci toreadori

Od dvadesetak nama premijernih ostvarenja najviše će pažnje privući oni u programu Panorama, ponajprije triler “Stoker”, prvi hollywoodski film glasovitog južnokorejskog redatelja Chan-wook Parka. Nema u njemu ekstremnog nasilja kao u “Oldboyu”, ni potoka krvi kao u “Žeđi”, no neugode je napretek, a ukupni dojam je iznimno sugestivan. Gužve bi moglo biti i na akciću “Samo Bog prašta”, novoj suradnji sjajnog danskog filmaša Nicolasa Windinga Refna i hollywoodske zvijezde Ryana Goslinga: film je izazvao podijeljene reakcije u Cannesu, ni približno tako dobre kao njihova “Vožnja”, međutim, isplati se provjeriti je li u pitanju podbačaj ili film po vašem ukusu. U Panorami je i dokumentarac “Soba 237“ u kojem Rodney Ascher analizira kultni film Stanleyja Kubricka “Isijavanje” (Shining): ocjene američke kritike ovoga proljeća bile su superlativne.

Drugi program po važnosti su Vizije, u kojem je najatraktivniji naslov “Snjeguljica” (Blancanieves) Pabla Bergera, crno-bijela fantazija s podnaslovima, dobitnik najvažnijih španjolskih nagrada u ovoj godini, koja reinterpretira bajku braće Grimm u duhu nijemog filma, a naslovnu junakinju prikazuje kao borca s bikovima čiji su mali pobočnici također toreadori. S izvrsnim preporukama stiže i “Studio strave” (Berberian Sound Studio), retro meta horor engleskog redatelja Petera Stricklanda (pamtimo njegov efektan mađarski prvijenac “Katalin Varga”), u kojem Toby Jones igra majstora zvuka na privremenom radu u Italiji 70-ih, gdje upravo filmaš poput Daria Argenta ili Lucia Fulcija dovršava svoj novi “giallo”.

Nordijske noći

U programu Ponoćno ludilo nezaobilazan naslov je horor omnibus “Abeceda smrti”, za koji je priloge napravilo 27 redatelja, među njima i kultni japanski filmaš Noburu Iguchi (u jednom drugom programu - Orijent ekspresu - vidjet ćemo njegovu zafrkanciju “Smrtonosni sushi”), zatim sve prestižniji Britanac Ben Wheatley te Srđan Spasojević (“Srpski film”). Nordijske noći nude - između ostalog - nastavak velikog švedskog hita “Laka lova” i zanimljiv finski krimić “Tvrda glava”, dok u programu Američke noćne more ponajprije treba pogledati “Odbrojavanje” (The Human Race), koji pomalo podsjeća na “Igre gladi”, jedino što je napravljen s manjim budžetom i s više ideja.

Zapravo, na ovogodišnjem FZFF-u nema nezanimljivog naslova, a jedini je prigovor da su Kultni klasici poprilično poznati - “Zeleno sunce”, “Rosemaryna beba” i “King Kong” iz 1933. Tko to još nije vidio, u Ponoćnom maratonu su dvije sezone serije “Kraljevstvo” Larsa von Triera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:24