VELIKI PRIJATELJI

EKSKLUZIVNO: VERA HORVAT PINTARIĆ O DRUŽENJU S UMBERTOM ECOM 'Bio je moj veliki prijatelj. Često je ljetovao kod mene u Premanturi'

 Privatna arhiva / EPH

“Ne mogu vjerovati da je umro. Umberto Eco bio je veliki mislilac i moj veliki prijatelj. Ljetovao je, sa svojom obitelji, sa ženom i djecom, često kod mene u Premanturi. Danas je za mene dan žalosti”, rekla nam je poznata likovna kritičarka Vera Horvat Pintarić na vijest o smrti talijanskom pisca.

Na zidu Vere Horvat Pintarić, u njezinu stanu u centru grada, uz mnoga djela koja su oblikovali znameniti umjetnici, kao što su primjerice ulazna vrata s potpisom Dušana Džamonje, nalaze se i crteži Umberta Eca, i svi su s posvetom ovoj kritičarki. I to su ujedno i vrlo rijetki crteži koje je Eco napravio, i predstavljaju raritet i u europskim okvirima.

“Takvih je crteža, sa posvetom meni, napravio 24. Bilo je to noć nakon usijane rasprave o filozofiji, odnosno o novim filozofima, koja je uslijedila nakon što smo odgledali jednu emisiju na RAI-ju, nizali su se argumenti za i protiv marksizma. Eco je vrlo žestoko napao takozvane pseudomarksiste. Mene je poštedio jer sam bila iz komunističke zemlje, poznavala sam sustav iznutra.”

Bila je 1977. godina kad su se družili i raspravljali na velikoj terasi njezine vikendice, obrasle zelenjem, u istarskom mjestu Premantura. Na svim crtežima, formata A4, uz godinu nastanka, piše i posveta Veri Horvat Pintarić. Protagonist je crteža njezin pas Gulp: “Bio je to moj smeđi, oštrodlaki ptičar. Svi koji su dolazili kod mene u Premanturu obožavali su ga, Eco posebno.”

Pas je nazvan prema riječi iz jezika stripa, koja je oznaka ugodnog iznenađenja. Na jednom od crteža sjedi na klupi na kojoj piše: “Bloch princip nade”, a referira se na njemačkog marksističkog filozofa Ernesta Blocha. Na drugoj Gulp na glavi ima kapu sa zvijezdom petokrakom, a u oblačiću stripa izgovara svoje ime napisano na ćirilici, na trećemu laje prezime naše znamenite teoretičarke, četvrta se pak tabla odnosi na Bernard-Henrija Lévyja, jednog od istaknutijih protagonista novih filozofa. “Gulp komentira dijelove rasprave koja se odvijala večer prije, a ja sam sporedna figura”, kaže nam Vera Horvat Pintarić, koja je četiri table iz stripa objavila i u svojoj knjizi “Kritike i eseji” (HAZU, Artishistoria).

Vera Horvat Pintarić naša je najvažnija teoretičarka umjetnosti, koja je za kritiku o Mondrianu dobila međunarodnu nagradu Venecijanskog bijenala. I Umberto Eco pisao je teorijska djela o umjetnosti, no, kako nam kaže Vera Horvat Pintarić, nisu se uvijek slagali oko toga: “Nisam bila za njegov semiotički pristup, to sam mu i rekla.” Unatoč tome, čitav su život ostali prijatelji, on je posjećivao nju u Premanturi, ona njega u Italiji.

U njezinu su kuću u Premanturi, uz Eca, dolazili i Guido Crepax, najpoznatiji široj javnosti kao autor stripova o Valentini, te kritičar i slikar Gillo Dorfles. U Crepaxovu stripu “Antropology” Valentina susreće Veru i Philippea u Premanturi, mornari govore hrvatski, pojavljuje se ponovno Gulp.

A u spomenutoj su knjizi, u intervjuu s Ješom Denegrijem, ovako opisana druženja s Ecom, Crepaxom i ostalim protagonistima europske kulturne scene: “Moji su prijatelji, koji su često dolazili u Premanturu, stanovali u jednostavnim uvjetima kod domaćih ljudi, bili su oduševljeni poluotokom koji je bio prazan, samo trave, visoko raslinje i stabla. Tu su se mogle susretati rijetke ptice, trčke, fazanke i fazani, a katkad i poneka srna.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:48