OTPAD NIJE SMEĆE

DVORIŠNA VRATA OD STAROG ŽELJEZA BOBA DYLANA Djela koja je slavni pjevač godinama vario

Slavni pjevač, koji je svojim pjesmama nadahnuo buntovnu mladu generaciju 60-ih godina, niz godina bavi se varenjem željeznih ograda koje izrađuje od starog željeza
 John Shearer / Galerija Halcyon

Bob Dylan, slavni pjevač i kantautor koji je prodao 110 milijuna albuma diljem svijeta, bavio se tokom svoje duge karijere i mnogim drugim aktivnostima - pisao je knjige , režirao filmove i glumio u njima, vodio radijske emisije... No, manje je poznato da se slavni pjevač, koji je svojim pjesmama nadahnuo buntovnu mladu generaciju 60-ih godina, već niz godina bavi neobičnim hobijem - varenjem željeznih ograda koje izrađuje od starog željeza i metalnih dijelova različitih strojeva.

Doduše, Dylan je u svojoj autobiografiji 'Kronike' napisao da "uživa raditi ukrašena željezna ogradna vrata od starog željeza s otpada", ali njegovi su poklonici već navikli da ne uzimaju njegove izjave zdravo za gotovo.

Dylan je svoju fascinaciju željezom protumačio okruženjem u kojem je odrastao, u kraju koji je obilovao željeznom rudom. Tamo si mogao udisati miris željeza svakoga dana, prisjetio se Dylan dječačkih dana.

John Shearer / Galerija Halcyon

Bob Dylan fascinirao se teškim metalom (foto: John Shearer/Halcyon Gallery)

S umjetničkog aspekta, svoju fascinaciju ogradnim vratima protumačio je ovako: "Mogu vas zaštititi ili zatvoriti, a u nekim slučajevima nema razlike".

Svoja nova djela, nastala pomoću varilice, predstavit će premijerno na izložbi koja se otvara 16. studenog u londonskoj galeriji Halcyon , uz slike na platnu kakve je već izlagao proteklih godina.

Sedam željeznih vrata načinjenih od starog željeza, koje će izložiti, zainteresirani posjetitelji dovoljno dubokog džepa moći će kupiti i odnijeti kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:35