'ZLATNI DEČKO' SLIKARSKE SCENE

Zoltan Novak: Aktualni povratak figuraciji je mali, prolazni trend

Zoltan Novak, “zlatni dečko” zagrebačke slikarske scene, svojim je posljednjim ciklusom pokazao novo lice . Slike koje je nedavno premijerno pokazao na izložbi u V.B.Z.-ovoj galeriji Fadil Hadžić smjestio je u ciklus “Panoptikum”, kao zbir svih onih tema i likova koji se godinama pojavljuju u njegovom radu, ali sada kroz nova likovna rješenja. Radovi koji su nastajali usputno, u trenucima dokolice ili predaha između zahtjevnijih projekata, kaže zagrebački slikar.

Genijalni Conrad

Možda više nego u vašim ranijim slikama, novi radovi nabijeni su simbolikom. Možete li otkriti ključ čitanja nekih od slika?

- Simboli su na mojim slikama tek posljedica, a ne stvarna namjera. “Andaluzijski pas” je Sergio Leone, koji je svoje filmove snimao u Andaluzijskim pustarama, a na slici sam ga prikazao u pratnji dvojice njegovih statista, opasanih revolverima sa sombrero šeširima, kako u ruci drži kistove, jer je svoje filmove snimao kao slikar, izuzetno likovno. “Caspar” je Caspar David Friedrich, odnosno moj mali pokušaj posvete tom slikaru. Njegovu karakterističnu figuru prikazanu s leđa premjestio sam iz krajolika njegovih alpa i smjestio iznad svoga grada. “Surogat” je moj nedvosmislen komentar o fenomenu surogat majčinstva, a “Susjedi” su stvarni susjedi koji su uzeli pravdu u svoje ruke, pa umjesto policije, s palicama u rukama patroliraju parkovima ne bi li zaštitili svoju djecu od lokalnih narko-nasilnika. “Djevojka s povezom preko očiju”, koja svojom bakljom osvjetljava put mojem slikaru, ista je ona opisana kao glavni motiv Conoradovog amatera-slikara, gospodina Kurtza iz njegovog genijalnog djela “Srce tame”.

Različiti poslovi

Koliko vas kao umjetnika pogodila kriza i uspijevate li živjeti od svoga rada?

- Nikad nisam mogao niti sam ikad živio od umjetnosti, niti bi umjetnost mogao nazvati svojom profesijom. Čitav svoj dosadašnji radni vijek, još od studenskih dana radio sam najrazličitije poslove, bio profesor, voditelj likovnih tečajeva, dizajnirao sam interijere, bavio se ilustracijama, a momentalno sam profesor na Likovnoj akademiji. Tim poslovima financirao sam svoje slike, a ujedno to mi je omogućilo da budem neovisan i slobodan od kompromisa.

Kakve su nove slikarske generacije, što ih zanima, pojavljuju li se neka nova imena za koja ćemo tek čuti?

- Današnje generacije studenata izuzetno su opterećene materijalnom problemima, nedostatkom motiva koji proizlazi iz sveopće ekonomske i duhovne krize našeg društva. Imaju odlične uvjete na akademiji, ali fali ono što je bitnije, a to je pozitivna atmosfera prema umjetnosti i kulturi. Jedno je sigurno da će se, i unatoč svim problemima, lošoj situaciji ili baš usprkos, odnosno zbog nedaća i problema, pojaviti novi sjajni umjetnici, jer među ovim generacijama ima izuzetno talentiranih pojedinaca.

Koliko pratite likovnu scenu i što mislite o sve većoj prisutnosti figuracije kao izraza mlađe generacije umjetnika?

- Imperativ uspjeha veliko je prokletstvo ovog vremena, čini mi se više nego u prijašnja razdoblja zbog moći medija.Jedan od glavnih razloga što se jedan veći dio mladih umjetnika opredijelio i vezao uz figurativni izraz jest to što su zapadnoeuropski rođaci u zadnjih desetak godina iznjedrili i dobro izreklamirali nekoliko velikih slikarskih izložbi figurativnog predznaka. Neki od tih umjetnika postali su planetarno poznati i utjecajni. Sve to je utjecalo na odabir mladih slikara, tako da ja ne bih davao veliki značaj toj pojavi, jer je to mali prolazni trend. Morate znati da je scena puno pluralnija nego što se to ovog trenutka čini.

Predviđanja smrti

Jeste li ikad sumnjali

u slikarstvo kao vlastitu umjetničku opciju, naročito u vrijeme kada se smatralo da je mrtvo i da je vrijeme za nove medije?

- Jasno je da slikarstvo već odavno nije vodeći medij, odnosno u središtu velikog korpusa vizualnih umjetnosti. Ta predviđanja o navodnoj smrti slikarstva traju već osamdeset godina. Na to sam se obazirao otprilike kao i na vijest da sutra nastupa smak svijeta. Nikad nisam dvojio o svom izboru, jer sam shvatio da slikarstvo još uvijek može neka pitanja postaviti uvjerljivije od nekih drugih medija, pogotovo ona pitanja koja mene zanimaju.

Što za vas znači biti dobar umjetnik?

- U bilo kojem vremenu to je onaj koji nije zadovoljan svojim vremenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:29