NOVI PROJEKT MAGDALENE PEDERIN

Živimo li u Platonovoj pećini gdje tehnologija postaje krajnja instanca ljudske evolucije?

Otvorenje multimedijske izložbe 'Razmak između riječi je gdje se nalazim sada' Magdalene Pederin održat će se u petak 23. siječnja u Galeriji SC

Novi projekt multimedijske umjetnice Magdalene Pederin, čiji su radovi izlagani u muzejima i galerijama od New Yorka, do Sao Paula, Pekinga, Berlina, Londona i Beča, svojevrstan nastavak rada Zaraza, u kojoj preispituje odnos čovjeka i tehnologije te njihove moguće asimilacije.

Prostor galerije oblikuje nalik na Platonovu pećinu, gdje ljudi koji se u njoj nalaze ne shvaćaju kako su sjene na zidu reprezentacija njih samih. Ubrzanje tehnološkog rasta, prema teoriji singularnosti, vodi apsolutnoj točki tehnologije koja postaje krajnja instanca ljudske evolucije.

Među protagonistima njene modularne trokanalne video instalacije 'Razmak između riječi je gdje se nalazim sada' su sve zaposleniji mladi glumac Stipe Kostanić (koji je dospio u žižu prošlogodišnjim nastupom u kontroverznoj Buljanovoj predstavi 'Grobnica za Borisa Davidovića' prema motivima iz djela Danila Kiša), Livio Badurina, Selma Banich, Nikolina Komljenović, Tomas Kutinjač, Iva Mihalić, Žak Valenta i Zrinka Užbinec.

Livio Badurina kao protagonist u prostoru nalik na Platonovu pećinu

Svaki od ovih izvođača koji se pojavljuju u instalaciji ima po šest snimljenih videa u trajanju od nekoliko minuta, a software slučajnim odabirom bira one koji se prikazuju na svakom pojedinom kanalu. Sami protagonisti rada u ruci imaju (simulakrum) kompjuterskog uređaja i komuniciraju putem bežične slušalice koju imaju u uhu. Njima su supostavljena dva zvučnika na kojima ide tekst iz romana 'Solaris' Stanislawa Lema u engleskoj inačici prijevoda, a glasovi su text to speech ženski i muški. Zvuk putuje po prostoru na način da čitajući roman od početka prema kraju muški glas iz jednog zvučnika počinje čitati da bi ženski glas iz drugog zvučnika nastavio čitanje i potom čitaju zajedno iz dva zvučnika. Ciklus se potom nastavlja – kada dođe do kraja, počinje se iz početka. Taj audio dio je predvidiv, za razliku od videa koji je nepredvidiv, ali po teoriji slučajnosti tri ista videa će se nakon nekog vremena ponoviti.

Iva Mihalić

Ovaj novi projekt Magdalene Pederin nema, dakle, klasične dramaturgije koja bi u procesu montaže pokazivala video zapise po određenom redoslijedu, te se na taj način referira na paradigmu mrežnog sustava - svejedno mozga ili interneta – gdje su sinapse veze između neurona usporedive s hyperlinkom.

Otvorenje multimedijske izložbe 'Razmak između riječi je gdje se nalazim sada' Magdalene Pederin održat će se u petak 23. siječnja u Galeriji SC s početkom u 20 sati. Razgovor s umjetnicom je 6. veljače u 18 sati, također u Galeriji SC.

Izložba je otvorena do 7. veljače, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:24