GOLA UMJETNOST

'ZAGREB, VOLIM TE!' Hoće li i ove godine policija prekinuti performans nadahnut Tomislavom Gotovcem?

 Piru de la Fuente
Konfrontacija golog tijela i javnog prostora, smještena u povijesnoj jezgri Zagreba, tema je festivala

Prošlogodišnje, prvo izdanje festivala 'Zagreb, volim te!', na kojem su sudjelovali švicarski umjetnici iz kolektiva Ritual Theater i američko-korejska umjetnica Miru Kim, pratile su kontroverze, te je zagrebačka policija na zahtjev nekolicine ogorčenih građana prekinula umjetničke performanse o čemu su izvijestili mediji diljem Europe. Ipak, mnogi građani i umjetnici izrazili su svoju potporu ovoj nekonvencionalnoj inicijativi.

U subotu, 19. rujna na nekoliko lokacija u centru Zagreba održat će se drugo izdanje Festivala Zagreb, volim te!, koji nadahnut istoimenim performansom Tomislava Gotovca, problematizira položaj tijela u javnom prostoru.

Organizatori ovog festivala nadaju se kako će ove godine izvođači izvesti svoje performanse do kraja uz tolerantnu i liberalnu atmosferu.

Zagrebačka policija prije godinu dana privela je zbog remećenja javnoga reda i mira troje švicarskih državljana koji su održavali performans u sklopu festivala 'Zagreb, volim te!' (foto: Facebook)

Festival je zamišljen kao platforma koja jednom godišnje okuplja umjetnike koji kroz svoj umjetnički rad (s naglaskom na performans) istražuju vezu između tijela i javnog prostora.

‘Dobacuju nam i u Švicarskoj, ali ne da nas treba strpati u ludnicu ili konc-logor’

SJEĆANJE NA 'GOLU ŠETNJU' TOMA GOTOVCA Švicarci šokirali Zagrepčane okupljene na špici

Konfrontacija golog tijela i javnog prostora, smještena u povijesnoj jezgri Zagreba, tema je festivala, izražavajući na taj način dualnost prirode i kulture. Kroz izravnu akciju u urbanom tkivu propitkuje se zrelost i otvorenost našeg društva za prihvaćanje takvog tretmana tijela i izraz bunta u svrhu ukazivanja na negativan tretman individue od strane sustava.

Naga žena

Program festivala počinje u 13 sati na Cvjetnom trgu performansom Venera i ogledalo španjolske umjetnice Marije AA. Performans kao svoju polazišnu točku uzima ikoničko djelo svijeta umjetnosti, Velázquezovu Veneru iz Rokebyja, u kojoj naga žena promatra gledatelja kroz ogledalo.

Španjolska umjetnica Maria AA

Performans jukstaponira božicu, idealnu ženu sa stvarnom ženom u liku umjetnice, 47-godišnje bjelkinje berberskog podrijetla. Pritom se ženino tijelo promišlja kao aktivni subjekt namjesto pukog, pasivnog objekta; a intiman/privatni čin (gledanje samog sebe u ogledalu) izmještanjem u javni prostor postaje kolektivan.

Život na ulici poput životinje

U 15 sati Lan Hungh, tajvanski umjetnik s berlinskom adresom, izvest će performans u trajanju, pod nazivom Diogen, na Teslinom platou. Hungh evocira duh antičkog filozofa, želeći iskusiti život na ulici poput životinje nesputane društvenim konvencijama. Ovaj site-specific performans gradit će se u interakciji s publikom. Prvu inačicu performansa Hungh je izveo tijekom Body and Freedom Festivala u kolovozu 2015. u švicarskom Bielu.

Tajvanski performer s berlinskom adresom Lan Hungh

U 21:15 sati u Kulturno informativnom centru (KIC) održat će se razgovor s umjetnicima Marijom AA i Lanom Hunghom, uz kratki uvod Emila Matešića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:02