NIJE BILA UMJETNOST

VIDEO: POSJETITELJI NAJVEĆEG UMJETNIČKOG FESTIVALA U ŠOKU ‘Mislio sam da gledam performans, ali to je bila prava krv!’

 Screenshot
Posjetitelje Art Basela, najvažnijeg sajma umjetnosti na svijetu, odnosno njegovog ogranka u Miamiju, šokirao je u petak krvavi prizor ubadanja nožem na izložbi u Miami Beach Convention Centru.

Naime, Siyuan Zhao, djevojka koja je radila na kratama, izbola je posjetiteljicu nožem u ruke i vrat vičući pritom da je ‘mora gledati kako krvari’. Stravična je scena uznemirila većinu posjetitelja, no dio je mislio da se radi o performansu.

‘Prišao mi je muškarac i rekao da mu se čini da je upravo svjedočio performansu te da je mislio da se radi o lažnoj krvi, ali u pitanju je bila prava krv. Užasnuta sam i mučno mi je’, rekla je umjetnica Naomi Fisher za Miami Herald.

Istu je stvar pomislio još jedan svjedok, kipar Gregg Hill: ‘Mislio sam da je neki izložak pao na nju. Ljudi nisu bili svjesni što se događa. Bilo je jako mirno i svi su hodali uokolo i šaputali.’

Zhao je uhapšena i optužena za pokušaj ubojstva, a žrtva, 33-godišnja Shin Seo Young, na sreću je prošla samo s lakšim ozljedama. Navodno je ovom događaju prethodila svađa dviju mladih žena.

Glasnogovornik Art Basela, jednog od najvećih umjetničkih festivala u SAD-u, istaknuo je da je policija stigla na mjesto događaja odmah, a institucija se ispričala obitelji žrtve. ‘Jako osiguranje Miami Beach Convention Centra sudjeluje u istrazi. Naše su misli sad sa žrtvom’, napisali su na Facebooku.

Obzirom da je povijest performansa prepuna ozlijeđivanja i umjetničkih djela u kojima sudjeluje i sam autor ili publika, ne čudi da je dio posjetitelja i ovdje smatrao da se radi o nekom vidu umjetnosti, posebno jer se nesretni događaj upravo dogodio u sklopu umjetničkog festivala. Umjetnost ne postavlja granice, no u ovakvim se slučajevima zapitamo možemo li uopće kao promatrači odrediti granicu.

Konceptualni umjetnici, koji koriste performanse za izražavanje, vrlo često brišu granicu između umjetnika i publike pa i jedni i drugi postaju akteri. Jedan od značajnijih performera uopće, Chris Burden, koji je preminuo u svibnju ove godine, zapravo je i ostao najbolje zapamćen po performansu koji je na isti ovaj način izbezumio posjetitelje - dao je pucati u sebe. Kao i mnogi drugi umjetnici, istraživao je vlastite granice fizičke izdržljivosti pa je 1971. godine na čuvenom performansu dao pucati u sebe, dvije godine kasnije si je pred publikom spalio prsa žicama pod naponom, a godinu iza dao se razapeti i pribiti na krov VW Bube.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:46