RATNA KARIKATURA

UMJETNOST U MRAČNIM VREMENIMA Novinske karikature ratova na području bivše Jugoslavije

 Jugoslav Vlahović
Karikature obuhvaćene izložbom objavljene su u raznim novinama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji

"Umjetnost u mračnim vremenima“ je jedinstvena izložba 101 novinske karikature iz svih perspektiva na temu jugoslavenskih sukoba koje su kreirali renomirani karikaturisti i ilustratori s područja bivše Jugoslavije. Izložba obuhvaća predratno razdoblje (1990-1991), razdoblje ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj (1992-1995) te konflikt i epilog u Srbiji i na Kosovu (1996-2001).

Karikature obuhvaćene izložbom objavljene su u raznim publikacijama i novinama tiskanih uglavnom u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Otvorenje izložbe "Umjetnost u mračnim vremenima -101 novinska karikatura o jugoslavenskim sukobima od 1990. do 2001." održat će se 4. lipnja u Predvorju Kina SC, s početkom u 20 sati, a može se posjetiti do 14. lipnja radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Dušan Petričić

Otvorenju će prethoditi panel diskusija „Karikatura – umjetnost društvene kritike“ u Predvorju Kina SC, s početkom u 18 sati, na kojoj će sudjelovati autori karikatura Predrag Koraksić - Corax , Borivoj Dovniković - Bordo i Oton A. Reisinger, predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Davorin Trgovčević te kustos izložbe Jean-François Berger. Izložbu će otvoriti izvršni direktor Fondacije Pro Victims, Nicolas Borsinger.

Borivoj Dovniković - Bordo

"Umjetnost u mračnim vremenima" je izložena u Sarajevu od 14. do 24. svibnja u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, a nakon Zagreba bit će izložena od 17. do 28. lipnja u Beogradu u Mikser House.

Hasan Fazlić

Izložba je projekt Fondacije Pro Victimis, realiziran uz potporu Fondacije King Baudouin te partnera SOS Dizajn Festivala iz Sarajeva, Studentskog Centra iz Zagreba i Mikser Festivala iz Beograda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:54