PERFOMANS O PERFORMANSU

UMJETNICA UZVRAĆA UDARAC „Što je to performans i što ti performeri zapravo rade?"

Pretpostavka je umjetnice da grupa osoba koja na forumu raspravlja o performansu negirajući ga kao umjetničku formu, predstavlja mišljenje velikog dijela stanovništva Hrvatske, a time i većine prolaznika za vrijeme riječke izvedbe

„Što je to performans i što ti performeri zapravo rade?“, naslov je diskusije sa portala forum.hr u kojem 21 osoba raspravlja o značenju performansa, a taj je tekst poslužio kao scenarij za izvedbu performansa Tajči Čekade. U njenom performansu sudjeluje 21 osoba, i svaka od njih predstavlja jednog od forumaša. Kao što sudionici internetskih rasprava skrivaju osobno ime pod internetskim nadimkom, njeni performeri nose kostime koji skrivaju prave identitete aktera.

Pretpostavka je umjetnice da grupa osoba koja na forumu raspravlja o performansu negirajući ga kao umjetničku formu, predstavlja mišljenje velikog dijela stanovništva Hrvatske, a time i većine prolaznika koji će se zateći za vrijeme riječke izvedbe.

Diskusija s internetskog foruma inspirirala je Tajči Čekade za perfomans

Preuzeti diskurs negacije i ismijavanja performansa na taj način postaje dijelom definiranja ovog medija kao ravnopravne umjetničke discipline, pokušaj približavanja – povezivanja – spajanja mišljenja većine s onim što performans zapravo jest.

Performans „Što je to performans i što ti performeri zapravo rade?“ Tajči Čekada održava se u četvrtak, 15. svibnja u 17 sati na stubama ispred hotela Bonavia u Rijeci.

Performans će se održati u sklopu festivala Spajalica koji se održava u Rijeci u zoni Muzeja moderne i suvremene umjetnosti od 8. travnja do 31. svibnja 2014.

U performansu sudjeluju Krešo Kovačiček, Vladimir Wolfl, Andrea Kustič, Dejan Kljun, Zoran Krema, Davor Mandić, Igor Medved aka Medo Meduza, Igor Grdaković, Andrea Knežević, Jelena Germuth, Alen Petrić, Mitja Jelovčan, Antonio Kiselić, Emir Mulalić, Lovro Ivanković, Branko Manzin, Jura Marčec, Nikola Nedić, Boro PHC aka Boris Rakmarić, Luka Urlić i Dean Lalević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:55