UDAR NA 'JUTARNJU ŠETNJU'

U NACIONALNOJ GALERIJI U LONDONU VANDALIZIRANA SLIKA STAROG MAJSTORA Muškarac oštrim predmetom zarezao sliku, oštetivši nanose boje, no ne i platno

'G. i gđa. William Hallett' Thomasa Gainsborougha
 The Yorck Project / JAVNA DOMENA

Muškarac (63) je oštetio sliku Thomasa Gainsborougha 'G. i gđa. William Hallett', još poznatu pod imenom 'Jutarnja šetnja', izloženu u Nacionalnoj galeriji u Londonu, piše The New York Times.

Vandal Keith Gregory oštrim je predmetom u subotu zarezao sliku naslikanu tehnikom ulja na platnu probivši sloj boje. Platno međutim nije uspio oštetiti.

Čin vandalizma zbio se u istočnom krilu galerije, inače posvećenom starim majstorima. Krilo galerije s Gainsboroughovom slikom je evakuiran odmah nakon napada te je ponovno otvoren nakon dva sata. Slika je uklonjena iz postava.

Gregory, koji inače nema prijavljeno boravište, u nedjelju je optužen za nanošenje štete te se trebao pojaviti pred sudom u ponedjeljak.

Na slici 'G. i gđa. William Hallett' prikazan je modno osviješteni par kako šeće svoga psa. Gainsborough je sliku završio 1785. godine, tri godine prije svoje smrti.

'Jutarnja šetnja' nije prva slika koja je uništena u Nacionalnoj galeriji. 1914. godine nepoznata je žena satarom udarila na sliku 'Venera iz Rokebyja' Diega Velázqueza u znak protesta protiv uhićenja vođe pokreta sufražetkinja Emmeline Pankhurst.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:46