SAVEZ SLIJEPIH

Taktilna izložba “Dodir” autora Emila Mandarića povodom 75. obljetnice Hrvatskog saveza slijepih

kadar s izložbe
Muzej grada Zagreba nastoji učiniti svoje sadržaje pristupačnim osobama s invaliditetom, posebice osobama s oštećenjem vida

U Muzeju grada Zagreba postavljena je taktilna izložba “Dodir” Emila Mandarića povodom proslave 75. obljetnice Hrvatskog saveza slijepih. Emil Mandarić svoj je hendikep iskoristio i usmjerio prema umjetnosti. Prepuštajući se glatkoj površini papira, autor je oblikovao objekte, forme i osobe, a površine skulptura obogatio Brailleovim pismom.
“Sljepoća je možda još dublja imaginacija, prelivena 'svebojom', dušinim svjetlom ili nekim nepoznatim virtualom koji tek treba otkriti u prosječnoj običnosti. Ove skulpture izviru iz Emilove duše, iz njegove razuzdane vizije koja je 'uskrsnula' nakon 'rušenja svijeta' i koja je ljudskost pretvorila u nadnaravnu snagu umjetnosti. Emil je poput feniksa. Čovjek koji je izgubio vid i postao osuđen na borbu i svoju imaginaciju, kako bi se podigao u visine.“, istaknuo je Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.


Deset godina rada Emila Mandarića rezultiralo je ciklusima kao što su ciklusi slijepih osoba (“Sa psom vodičem”, “Harmonikaš”, “Pletač košara”, “Bakarski vodonoša”) i primorskih motiva (“Mlikarica”, “Ribar”). Objekti su vizualno skladni, ali i smišljeni za doživljaj dodirom ruke, koji otkriva svu ljepotu sakrivenu u toplini oblikovanog materijala. Nastale u suglasju tehnike i materijala – ekološki značajnih vrećica pak papira preuzetih iz trgovina, skulpture prikazuju osobe koje su često zanemarene i neprimjetne u našem društvu, čime autor šalje snažnu poruku.


“Ostaviti trag – upravo mi je to misao vodilja kad promišljam i stvaram. Vjerujem da će i ova izložba biti moj trag. Postoji u narodu izreka: ‘što oko vidi, ruka napravi’, a mi slijepi kažemo: ‘što ruka vidi, ruka napravi’. Sve su skulpture nastale dodirom predmeta, svaki od njih je prošao kroz moje ruke kako bih vidio oblik, površinu i detalje na njima. Otuda i naziv – ‘Dodir’”, kazao je Emil Mandarić, autor izložbe.


Muzej grada Zagreba već dugi niz godina, ponajprije zalaganjem Vesne Leiner, muzejske savjetnice pedagoginje, nastoji učiniti sadržaje pristupačnim svim osobama s invaliditetom, posebice osobama s oštećenjem vida.
“Jedan smo od rijetkih muzeja u Zagrebu i Hrvatskoj općenito koji već više od desetljeća radi i surađuje sa Savezom slijepih i slabovidnih osoba. Radimo na programskom unaprjeđenju stalnog postava, koji pokušavamo prilagoditi slijepim osobama te na katalogu koji je pisan Brailleovim pismom na hrvatskom i engleskom jeziku”, istaknuo je Vinko Ivić, ravnatelj Muzeja grada Zagreba.
Izložba skulptura osmišljenih za doživljavanje dodirom ruke bit će otvorena od 16. do 20. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:37