OBLJETNICA SVJETSKOG SAJMA

TAJNA AUTORA PAVILJONA Velikan američke arhitekture bio je nacist

 Getty
Krajem 1940. javno je tvrdio da su fotografije žrtava nacističkih pokolja zapravo snimljene u - Brooklynu

Na pedesetu obljetnicu otvaranja Svjetskog sajma u New Yorku ovih je dana, nakon 27 godina, na radost mnoštva znatiželjnika otvoren slavni paviljon u Flushing Meadowsu arhitekta Philipa Johnsona koji je stvorio neka od najvećih remek-djela američke arhitekture 20. stoljeća. Njegovo djelo nailazi na nepodijeljeno divljenje struke, no njegov lik skriva mračnu tajnu o kojoj arhitekti ne govore.

Naime, Philip Johnson bio je zagriženi fašist i otvoreni obožavatelj Adolfa Hitlera i nacista. Johnson je čak 30-ih godina posjetio Njemačku na poziv Hitlerovog ministarstva propagande, napisao je brojne članke za ultradesničarske publikacije te čak osnovao fašističku organizaciju američkih "sivokošuljaša". Johnson je bio uz naciste kada je Hitler okupirao Poljsku, a još krajem 1940. javno je tvrdio da su fotografije žrtava nacističkih pokolja zapravo snimljene u - Brooklynu.

Slagao se s Hitlerom i po pitanju Židova, koje je opisivao kao različit rod ljudi, koji "lepršaju uokolo poput skakavaca".

Začudo, ništa od toga nije naškodilo njegovom ugledu u arhitektonskoj struci, a pritom se nikada nije ispričao zbog zagovaranja zločinačke ideologije. Umro je 2005. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:44