16 GODINA S NAMA

SVETVINČENAT Festival plesa i neverbalnog kazališta dovodi zanimljiva imena u Istru

U sklopu festivala prezentirat će se međunarodna plesna mreža Aerowaves koja promovira nove, talentirane koreografe u Europi

16. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat , koji se održava od 24. do 27.srpnja, tijekom četiri dana predstavit će umjetnike i predstave iz nekoliko europskih zemalja, a bogat popratni program uključuje radionice za profesionalne plesače, vođene diskusije s gostujućim umjetnicima te prezentaciju međunarodne plesne mreže Aerowaves koja promovira nove, talentirane koreografe u Europi.

Po prvi puta u Hrvatsku dolazi propulzivna mađarska kompanija Duda Éva Dance Company s predstavom VIRTUS, u kojoj je vješto spojen suvremeni ples i cirkus, mlada ​koreografkinja Tabea Martin iz Švicarske s predstavom FIELD, autorski dvojac Guy Nader-Maria Campos s predstavom TTTTTT iz Španjolske, te još jedan mađarski umjetnik, Ferenc Feher sa zanimljivim solom 'Morgan and Freeman'.

Prikazat će se i selekcija recentnih uradaka hrvatske plesne scene od kojih se izdvajaju Trilogija Saše Božića i Petre Hrašćanec te Luna Malekova Martine Nevistić.

'Trilogija', premijerno izvedena koncem prošlog tjedna u varaždinskom HNK, bavi se odnosom suvremenog plesa i popularne glazbe, a započeta je 2011. predstavom 'Love will tear us apart' koja u solo izvedbi žanrovski vrluda između rock koncerta i apstraktne ispovjedne forme. U drugom dijelu trilogije, 'Boys don't cry', duet Petre Hrašćanec i Marka Jastrevskog istražuje nasljeđe kantautorica iz 60-ih godina prošlog stoljeća.

Petra Hrašćanec i Marko Jastrevski u 'Boys don't cry' (foto: Danko Stjepanović)

Trilogija završava predstavom 'the_beatles' koja ispituje utjecaj praksi sjećanja i oživljavanja zlatnog doba, s novim postaovm izvođača ( Filipa Bavčević, Matea Bilosnić i Josipa Štulić).

Arnulfo Pardo Ravagli (stoji) vodit će radionicu za plesače

Osim programa na glavnoj festivalskoj lokaciji u Kaštelu Grimani te na drugim lokacijama na otvorenom, u Mediteranskom plesnom centru Festival će ugostiti plesne pedagoge Guy Nadera (Libanon) i Arnulfa Parda Ravaglija (Kolumbija) koji će voditi radionice za profesionalne plesače.

'Luna Malekova' Martine Nevistić - trailer

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 16:05