IZLOŽBA ANTE RAŠIĆA

Stiže Apoksiomen od devet metara prekriven zrcalima

 Goršić/CROPIX

- Sve sam doveo do ruba zbog ove izložbe. Uložio sam u nju jako puno i sve je na kušnji - uzbuđeno govori Ante Rašić uoči projekta “Umjetnost je lijepa: Od kiča do meditacije” koji će se u Umjetničkom paviljonu otvoriti 10. studenoga. O malo kojoj se izložbi unaprijed tako puno govorilo u umjetničkim krugovima kao o ovoj.

1000 litara boje

Ante Rašić jučer nas je pozvao u paviljon 18 Zagrebačkog velesajma. Tamo, naime, dovršava skulpturu Apoksiomena koja će stajati u centralnom dijelu Umjetničkog paviljona. Skulptura je replika antičkog kipa, ali napravljena je od stiropora i visoka je devet metara. Rašić ju je, uz pomoć kolega predvođenih kiparom Miljenkom Sekulićem, dovršio i sad kreće prijevoz prema izložbenom prostoru. Bit će smještena pod kupolom Umjetničkog paviljona. Na Apoksiomenu će stajati 300 mobilnih ogledala iz Ikee. Rad se zove “Historicistički kabinet čuda”. Kabinet čuda čine blještavilo i sjaj, umnažanje slika, refleksije svjetla, koje stvaraju zrcala.

Na izložbi će biti pet različitih instalacija, svaka je na svoj način zahtjevna za izvedbu. Uz 300 ogledala i 60 kubičnih metara stiropora, umjetnik je, pobrojano je, koristio i 1000 litara boje, 1700 kvadratnih metara metalne konstrukcije, 500 kvadrata drvenog materijala, 196 kvadrata grafike...

Važna knjiga

- Izložba se prvo zvala ‘Od kiča do meditacije’ jer je knjiga Vere Horvat Pintarić ‘Od kiča do vječnosti’ na mene snažno utjecala. No, onda sam jedan rad nazvao ‘Umjetnost je lijepa’ pa sam i izložbu odlučio nazvati tako - kaže Rašić. Rad ‘Umjetnost je lijepa’ nastat će u samom paviljonu. Umjetnik tamo donosi sedam bačvi boje koje će u performansu razliti po podu.

- Na izložbi radim dvije godine. Želim pokazati svoja razmišljanja o umjetnosti, ali i razmišljanja o čovjeku danas, o krizi koju proživljavamo - kaže.

Ante Rašić po obrazovanju je slikar, najpoznatiji nam je kao grafički dizajner, a ovo je njegov najkompleksniji projekt. Jedva čekamo da ga vidimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:41