IZLOŽBA GALETE U MSU

S Ladislavom Galetom se igraju i hrvatski predsjednik i japanska arhitektica

ZAGREB - Izložba Ivana Ladislava Galete, javila nam je Nada Beroš, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti, za sada je najposjećenija povremena izložba u tom muzeju, što je vijest koja nas je, moramo priznati, iznenadila.

Galeta je sjajan i specifičan, no ne toliko razvikan umjetnik, koji uz to dugo nije bio u javnosti, a izložba je, barem se tako čini na prvi pogled, dosta intimna pripovijest.

Nisu to brojke blockbuster projekata, to je sasvim drugi tip izložbe. No, u prvih mjesec dana posjetilo ju je više od tri tisuće ljudi, zapravo i puno više (broje se samo oni koji kupe kartu, nisu uvršteni oni s otvaranja i oni koji su besplatno posjetili izložbu), a ostaje otvorena još skoro mjesec dana.

Dijalog s radovima

Galetina je izložba prije svega komunikacija, koja se osim radovima odvija i programom, s obzirom na to da je tijekom nje osmišljeno 30 različitih popratnih događaja. Svi su programi inspiraciju pronašli u njegovoj umjetnosti vezanoj uz prirodu i uz sam život.

Fotografije posjetitelja pokazuju da malo tko može odoljeti da ne uđe u dijalog s radom tog umjetnika: predsjednik RH Ivo Josipović ogleda se u umjetnikovim mnogim ogledalima, poznata japanska arhitektica Kazuyo Sejima zaigrala je šah i stolni tenis, jedan na jedan (partiju igrate, naime, s ogledalom i tako se suočavate sami sa sobom), šekspirolog Mate Maras okušao se u šahu s posjetiteljima, ali i sa samim Galetom...

Galeta se inače i sam tijekom života bavio šahom, vaterpolom, stolnim tenisom, biciklizmom, a bio je čak i prvak u stolnom nogometu pa je nekoliko radova koji povezuju umjetnost i sport. No, njegov šah nije uobičajena igra: ovdje su neka polja previsoka, druga nedostaju tako da je potrebno imati otvorenu percepciju.

Ako možete savladati taj šah, otvoreni ste za sve podražaje u životu.

Također, u MSU, u skladu s umjetnikovom filozofijom, postoji i program “Ubiciklirajte u Muzej”: onaj tko dođe biciklom na izložbu, platit će polovicu cijene karte.

Sustavna analiza

Umjetnik i filmski redatelj život u gradu zamijenio je životom u Kraju Gornjem pokraj Zaprešića.

Priroda i sport, ali i mistika i znanost čine smislenu cjelinu njegove umjetnosti: simboliku često pronalazi u naizgled jednostavnim pojavama u prirodi. Galeta umjetničke medije, dokazuje to u svom predavanju uz izložbu i Hrvoje Turković, podvrgava sustavnoj analizi i istraživanju prema svim postulatima znanstvenog eskperimentiranja. Cijela ta Galetina životna filozofija očito je privlačna publici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:36