DJELA VELIKOG SLIKARA

Rodinova Meditacija u Meštrovićevoj vili

Ta skulptura sadrži puninu i raskoš čitavog opusa, rekao je Andro Krstulović Opara

Izložba djela Augustea Rodina, amblematske figure francuske kulturne baštine, “Rodin u Meštrovićevu Zagrebu” otvara se 5. svibnja u Umjetničkom paviljonu, čime počinje i festival “Rendez-vous” koji će trajati do rujna ove godine.

Simbolički je jučer na konferenciji za medije na kojoj je predstavljena izložba u Paviljonu otvoren i jedan od vrijednih sanduka sa skulpturom Meditacija, njenom manjom verzijom. Velika skulptura Meditacija - Unutarnji glas postavit će se u Splitu, gdje se 8. svibnja otvara izložba “Rodinova Meditacija u Splitu”.

Veza dvojice umjetnika

Rodinova skulptura Meditacija preksinoć je stigla u Galeriju Meštrović u Splitu. Za fotoreportere Jutarnjeg lista i splitsku publiku jučer je premijerno izvirila iz sanduka.

- Jedan od najvjernijih rodinista bio je Meštrović. Skulptura Meditacija sadrži svu puninu i raskoš čitavog opusa, a također povezuje Meštrovića i Rodina - rekao je Andro Krstulović Opara, autor projekta.

Opara je ispričao i legendarnu anegdotu kada je mladi Meštrović zamolio Rodina da mu pokloni tu skulpturu koja ga je fascinirala. Priča je to o prijateljstvu jer je Meštrović od 1902. godine do Rodinove smrti održavao odnos s njim, koji je postupno prerastao u prijateljstvo. Na molbu mlađeg kolege Rodin je odgovorio. “Poklanjam ti je!”, ali je transfer spriječen jer je počeo rat, a nedugo potom Rodin umire.

Meštrovićeva želja

- Kada je Meštrović postigao svjetsku slavu, na središnjem mjestu u svome ljetnikovcu u Splitu postavlja svoju interpretaciju Meditacije nazvanu Psiha koju je napravio 1929. godine. I sad će se u ulaznom holu Galerije Meštrović u Splitu postaviti Rodinova Meditacija te će doći do spoja te dvije sestre blizanke. I napokon ostvariti velika Meštrovićeva želja - istaknuo je Krstulović Opara. Također, u Atelijeru Meštrović u Zagrebu postavit će se slavna skulptura Victor Hugo, osmišljena kao mala intimnija izložba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:31