PROJEKT ZA NOVI MOST

Riječki most u Ljubljani: Kopija ili duh vremena

Na adresu naše redakcije stiglo je pismo u kojemu se dekana Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani Petera Gabrijelčiča optužuje da njegov pobjednički projekt za novi most koji će biti sagrađen u samom centru Ljubljane kopira Most branitelja u Rijeci 3LHD-a.

Pismo je anonimno, a sadržaj se zasniva na tome da osnovni elementi mosta, kao što su dizajn, dimenzije, materijal i osvjetljenje slični nagrađenom mostu u Rijeci.

Most u Ljubljani trebao bi se smjestiti između Ribljeg trga i Gerberjevog stubišta. Tamo sada stoji improvizirani, drveni most koji su studenti arhitekture sagradili devedesetih, i koji bi se zbog dotrajalosti trebao zamijeniti.

Po uzoru na tradiciju

Budući da je riječ o izuzetno važnoj lokaciji za ovaj grad, natječaj je dan na uvid javnosti pa se izložba nagrađenih radova, među kojima je i Gabrijelčičev, može pogledati u atriju Gradske vijećnice u Ljubljani. U žiriju koji je dodijelio nagrade, među ostalima, bili su i Janez Koželj, zamjenik gradonačelnika Ljubljane, te Tadej Glažar, koji je preko Dana Orisa poznat našoj publici i često je u Hrvatskoj.

Profesora Petera Gabrijelčiča nismo iznenadili pozivom. - Znam za to pismo, poslano je i slovenskim medijima, no sve su kolege stale iza mene. Do rješenja sam došao na posve drugačiji način.

Projektirajući, nastavlja, puno je više razmišljao o povijesti i mostovima kako ih je zamislio najpoznatiji slovenski arhitekt Jože Plečnik, prema čijim je nacrtima nastalo poznato ljubljansko Tromostovje: - Na lokaciji o kojoj govorimo Plečnik je planirao još uži most za pješake. Sada tamo postoji ugodna i široka ograda, na koju se možete nasloniti. Moj tim i ja imali smo ideju zadržati ugodu ove široke ograde, no skinuti debljinu konstrukcije.

Gabrijelčič nastavlja kako skoro trideset godina projektira mostove. Od 1985. projektirao je 32, od kojih je najpoznatiji u Beogradu. Riječ je mostu Ada Ciganlija koji je projektirao zajedno s Viktorom Markeljem i koji je otvoren početkom ove godine: - Ima li sličnosti između riječkog i ljubljanskog mosta? Ima. No, i mobiteli su slično oblikovani, i bolidi Formule. Cijela priča više govori o duhu vremena koje generira oblike nego o kopiji. Pa, ja sam kolege iz 3LHD-a zvao da ih pitam za savjet o materijalu.

Obrana kolege

I do 3LHD-a je došla ova priča o kopiji: - Ova priča ne drži vodu. Površno je i besmisleno uspoređivati ova dva rada, to je kao da kažete da dvije piramide sliče jedna na drugu. Uostalom, naš rad ne funkcionira bez vertikale na kraju - kaže Saša Begović, iz 3LHD-a.

Vertikala koju spominje Begović zamišljena je kao spomenik za branitelje, i ne postoji u ljubljanskom mostu.

Podsjetimo kako je upravo Most branitelja bio među projektima koji su lansirali 3LHD. Za most su točno prije deset godina dobili uglednu arhitektonsku nagradu, za arhitekte mlađe 40 godina, The Architectural Review + d.

Most je zamišljen kao jako tanka ploča (65cm) i u L je obliku. Ljubljanski most smješten je između dvije frekventne lokacije, riječki je na kanalu koji odvaja povijesni centar od bivše luke, gdje je gradsko parkiralište.

Osim 3LHD-a, u obranu Gabrijelčiča stali su brojni arhitekti. Koželj za slovenske medije tvrdi kako u minimalističkom pristupu postoji ograničeni spektar mogućnosti: “Racionalna su rješenja univerzalna.” Isto misli i slovenski arhitekt Janez Suhadolc, koji kaže: “U arhitekturi se mnogo toga ponavlja. Pa što? Pogledajte samo gotičku arhitekturu. Mnoge su crkve slične, pa nitko radi toga ne diže buku”. Oba su rješenja, ističe se, visokotehnološka, minimalistička, no kontekst se razlikuje.

Koželj nadalje tvrdi kako se u Sloveniji “svaka odluka struke diskvalificira te se iz nje stvori afera”. O tome bi, doduše, mnogo toga mogli reći i arhitekti iz studija 3LHD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:10