IN MEMORIAM

RADOVAN MIŠČEVIĆ Vizionar koji je središte Zagreba zamislio s futurističkim neboderima

 Vjekoslav Skledar
Najpoznatiji je kao otac suvremenog Osijeka i njegove promenade, autor prve pješačke zone u Hrvatskoj, izvedene također u Osijeku, autor nekoliko generalnih urbanističkih planova hrvatskih gradova te turističkog kompleksa Zlatne stijene u Puli

U 90. godini života preminuo je urbanist i arhitekt Radovan Miščević. Najpoznatiji je kao otac suvremenog Osijeka i njegove promenade, autor prve pješačke zone u Hrvatskoj, izvedene također u Osijeku, autor nekoliko generalnih urbanističkih planova hrvatskih gradova te turističkog kompleksa Zlatne stijene u Puli. On je i Skoplje želio nasloniti na njegovu rijeku, u projektu za centar grada, i u suradnji s Fedorom Wenzlerom, za koji je dobio prvu nagradu na natječaju nakon potresa, a koju su podijelili s najpoznatijim japanskim arhitektom Kenzom Tangeom.

Plan za Conakry

“Arhitekt i urbanist Radovan Miščević pripadao je rijetkoj kategoriji integralnih stvaralaca i mislilaca koji su strukama arhitekture i urbanizma priskrbili poseban položaj među promicateljima hrvatskog razvoja”, zapisao je o njemu Hrvoje Hrabak.

Rođen je 1925. u Andrijevcima. Nakon završetka studija postaje asistent na Katedri za urbanizam. U Urbanističkom institutu bio je pomoćnik i zamjenik direktora. U okviru Urbanističkog instituta Hrvatske osniva i vodi Centar za znanstveno-istraživački rad te radi na brojnim prostornim i urbanističkim planovima: generalni urbanistički planovi Osijeka, Pule, Vukovara, urbanistički plan glavnog grada Republike Gvineje - Conakrya s centrom vlade i rezidencijom predsjednika Republike. Radi na izradi prostornih planova NP Plitvička jezera i Brijuni. Bio je veliki vizionar urbanizma.

- Vizije su sastavni dio Miščevićeva fenomena grada. Njegova vizija Zagreba iz 1973. godine vraća neke napredne, a tada napuštene avangardne tenedencije u urbanizmu. Pamtit će se njegove vizije nebodera u osi današnje Ulice grada Vukovara - kaže nam Vedran Ivanković, docent na Arhitektonskom fakultetu.

Brojne nagrade

Izrađuje brojne planove i projekte novih naselja, gradskih centara, među kojima se ističe naselje Sjenjak u Osijeku u kojem 1968. godine, prvi ovdje, napušta koncept funkcionalističkog grada moderne.

- Izveden je njegov urbanistički projekt uređenja središnjeg gradskog prostora Osijeka, glavni gradski trg s podzemnom etažom koja je zimski trg s trgovačkim i ugostiteljskim sadržajima. Bila je to prva pješačka zona u našoj zemlji, četvrta u Europi 1969. godine - navodi H. Hrabak.

U izradi GUP-a “Osijek 2000”, s idejom i konceptom “Osijek, zeleni grad”, izrađen je projekt uređenja velikog dravskog šetališta na osnovama vlastitog modela “Rijeke u gradu”, modela koji je primio velika međunarodna priznanja. Naime, Centar suvremene kulture u Barceloni dodijelio je 1999. godine Radovanu Miščeviću posebno priznanje za njegov model “Rijeka u gradu” i realizacije u Osijeku.

Neke od njegovih poznatijih realizacija su Zavod za socijalno osiguranje, Upravna zgrada Borovo, Robna kuća “Slavonije tekstil”, hotel Osijek u Osijeku, stambene zgrade u Nazorovoj ulici u Zagrebu, Zlatne stijene (urbanističko-arhitektonsko rješenje hotelskog kompleksa u Puli). Njegov je opus bio obogaćen i knjigom “Fenomen grada”, iz 2009. godine. Dobitnik je dviju nagrada za životno djelo - Viktor Kovačić i Vladimir Nazor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 12:54