IZLOŽBA

RADOVAN MIŠČEVIĆ 'Rijeka u gradu' nasuprot modela 'grada na rijeci'

Primjeru Osijeka, 'Grad i njegova rijeka' autora arhitekta Radovana Miščevića, CCCB je dodijelio posebno priznanje s ocjenom da ovaj primjer pruža model koji bi mogli slijediti drugi gradovi

Večeras u osječkoj galeriji Waldinger otvara se izložba Radovana Miščevića pod nazivom 'Dva grada – dvije rijeke', koja problematizira situaciju Skopja i rijeke Vardar, te Osijeka s Dravom.

Centar suvremene kulture iz Barcelone – Centre de cultura contemporania de Barcelona (CCCB), s dokumentacijskim centrom za javne urbane prostore Europe, koji je zajedno s Institut francais d'architecture Paris (IFA) osnažio pokret „Ponovno oživljavanje Europe“, pozvao je Hrvatsku da se svojim primjerima pridruži manifestaciji 'Europski urbani javni prostori'.

Hrvatska se odazvala ovom pozivu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture u organizaciji UHA – Udruženja hrvatskih arhitekata, koje je povjereno dr.sc. F. Kritovcu, s izborom 12 primjera iz 10 gradova, među kojima i Osijeka.

Bilo je potrebno zadovoljiti određenim zahtjevnim kriterijima. Primjeru Osijeka, 'Grad i njegova rijeka' autora arhitekta Radovana Miščevića, CCCB je dodijelio posebno priznanje s ocjenom da ovaj primjer pruža model koji bi mogli slijediti drugi gradovi.

Ideja i koncept modela "rijeka u gradu" nasuprot modela "grada na rijeci", zasniva se na humanističko-sociološkoj i ekološkoj osnovi koja integrira povijesne, prirodne i kulturološke vrijednosti grada, kao i temeljnu ideju urbanog razvoja grada Osijeka, u kojoj rijeka Drava postaje kompozicijska osovina, središnji javni urbani prostor, oslobođen pritisaka suvremenog života, mjesto ljudskih susreta i komunikacija, mjesto rekreacije, igara, sporta, odmora, atraktivnih i privlačnih slobodnih prostora u cijelosti prihvaćenih od svojih građana.

Radovan Miščević je u sklopu Urbanističkog instituta radio na brojnim zadacima od kojih se ističu Generalni urbanistički planovi za gradove Osijek, Vukovar i Pula, te Prostorni plan zagrebačke regije uz istodobnu suradnju na Generalnom urbanističkom planu 'Zagreb 2000'.

Izradio je Planove uređenja nacionalnih parkova Plitvička jezera i Brijuni, te Plan obnove i oživljavanja osječke tvrđe. Autor je raznovrsnih urbanističkih i urbanističko-arhitektonskih projekata naselja, gradskih središta i javnih urbanih prostora. Od njegovih radova izvan Hrvatske posebno treba naglasiti Generalni urbanistički plan glavnog grada Gvineje i projekt Centra gvinejske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:27