LIKOVNI UMJETNICI BEZ ULAZNICA

PREUZIMANJE DIOKLECIJANOVIH PODRUMA Brave su zamijenjene preko noći

 Nikola Vilić / Cropix
Odsad će Muzej grada Splita kvalitetnije upravljati tim prostorom i na taj način Grad će ga učinkovitije kontrolirati, rekao je pročelnik splitskog Ureda za kulturu Siniše Kuko

SPLIT - Muzej grada Splita službeno je preuzeo upravljanje zapadnim i istočnim dijelovima Dioklecijanovih podruma kojima su do 30. travnja upravljali splitski likovni umjetnici iz Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU), doznaje se danas od pročelnika splitskog Ureda za kulturu Siniše Kuko.

„Hrvatska udruga likovnih umjetnika je taj prostor najmanje koristila za izložbene djelatnosti, a u njemu je pretežno bavila komercijalnim djelatnostima naplaćujući ulaznice od posjetitelja jer se radi o kulturnom dobru grada Splita kojeg obilaze turisti“, kazao je za Hinu Kuko.

PROSVJED U SPLITU Likovni umjetnici ne žele napustiti Dioklecijanove podrume

Brave na ulazu istočni i zapadni dio Dioklecijanovih podruma promjenilo je Povjerenstvo grada Splita na temelju zaključka gradonačelnika Ive Baldasara, dodao je Kuko.

Brave su promijenjene u noći 30. travnja na 1. svibnja.

Kuko je rekao da je HULU od uprihođenih sredstava od naplate ulaznica 70 posto davao Gradu kao vlasniku prostora u Dikolecijanovim podrumima, a 30 posto je zadržavao.

Nismo imali uvid koliki su stvarni prihodi od prodanih ulaznica a odsad će Muzej grada Splita kvalitetnije upravljati tim prostorom i na taj način Grad će ga učinkovitije kontrolirati, rekao je Kuko.

Dodao je kako se vodstvo HULU-a ponašalo kao da su Dioklecijanovi podrumi vlasništvo te udruge a ne u vlasništvu Grada Splita. Također je rekao kako je HULU nedovoljno brinuo o održavanju prostora Dioklecijanovih podruma te je na nekim mjestima iz slavina curila voda, a to se će se, uz angažiranje stručnih službi, ubuduće spriječiti.

„Muzej grada Splita će se u Dioklecijanovim podrumima baviti i muzejskim i komercijalnim aktivnostima“, kazao je Kuko.

Podsjetio je kako Grad Split posljednjih dvadesetak godina svake godine produžavao Ugovor po kojem je HULU koristio i upravljao istočnim i zapadnim dijelom podruma, ali je sada odlučio kako neće više produljavati taj Ugovor koji je istekao 15. travnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:07