PODUNAVSKE ŠVABE

POVJESNIČAR KULTURE OSIJEKA Intiman vodič kroz arhivsku ostavštinu Ota Švajcera

Druga je skupina radova nastalih 1945. i 1946. godine za vrijeme Švajcerovog boravka u radnom logoru u Valpovu

U osječkoj Galeriji likovnih umjetnosti u četvrtak 27. veljače, šest desetljeća od osnutka, otvara se izložba posvećena Otu Švajceru, likovnom kritičaru, esejistu, istraživaču i autoru desetak monografskih naslova posvećenih fundusu Galerije. Oto Švajcer (Osijek 1907. – Zagreb 2003.) cijeli život bio je izuzetno nesklon pokazivanju ili valorizaciji vlastita likovnog stvaralaštva, te ova izložba nudi po prvi put pogled u njegovu likovnu intimu.

Radovi izabrani za ovu izložbu mogu se podijeliti u dvije skupine: prva su likovne bilješke i crtice iz svakodnevnog života i onog što ga je u danom trenutku zaintrigiralo – portreti obitelji, figure, pejzaži, skice kopirane po starim majstorima, razne kompozicije; a druga je skupina radova nastalih 1945. i 1946. godine za vrijeme Švajcerovog boravka u radnom logoru u Valpovu.

'Lidija u logoru u Valpovu 1946.'

Publikacija koja se predstavlja je svojevrsni "vodič" kroz arhivsku ostavštinu Ota Švajcera i popis je izvornih dokumenata jedne cijelo-životne karijere autora s više od pet stotina bibliografskih jedinica. Nakon smrti Ota Švajcera njegova kćerka Lidija Švajcer Gerenčević i njezin suprug Dragutin Gerenčević darovali su ostavštinu na trajno čuvanje Galeriji likovnih umjetnosti 2005. godine. Cijela ostavština, kakva se danas čuva kao dokumentarna zbirka u Galeriji, sastoji se od 153 mapa materijala s više tisuća stranica teksta.

Sadržaje mapa je Oto Švajcer sakupljao i slagao za svoga života u obliku arhive vlastitih istraživanja i pisanja iz polja povijesti umjetnosti, ali i drugih izvora koji su mu služili kao inspiracija i izvori u pisanju. Najstariji dokumenti su datirani prije drugog svjetskog rata i vremenski se mape nadopunjuju sve do neposredno prije smrti Švajcera.

Izložba je realizirana u suradnji sa Njemačkom zajednicom - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj iz Osijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:26