2. ZAGREB, VOLIM TE!

POLICIJSKA INTERVENCIJA Tajvanski umjetnik na zagrebačkoj špici gol pet sati tražio čovjeka, sve dok...

 Anto Magzan
Dok je prošle godine policija morala intervenirati na zahtjev građana na samom početku performansa na Cvjetnom trgu i prekinuti ih, ove godine dogodilo se nešto sasvim drugačije

U subotu je na Teslinom platou ispred Kulturno informativnog centra in situ postavljena drvena kutija u kojoj je tajvanski umjetnik Lan Hungh u sklopu performansa nadahnutog asketskim životom antičkog filozofa Diogena trebao provesti punih osam sati u potrazi za čovjekom.

Nažalost ni ove godine performans nije izveden do kraja a tajvanskog umjetnika privela je zagrebačka policija zbog vrijeđanja javnog morala nakon dojave uznemirenih građana. Međutim za razliku od prošlogodišnjih performansa švicarskog kolektiva Ritual Theater i američko-korejske umjetnice Miru Kim koji su prekinuti na samom početku Hungh je bio zagrebački Diogen skoro pet sati koje je proveo družeći se sa građanima u Preradovićevoj ulici te je čak dobio zagrljaj od znatiželjne prolaznice.

Drugo izdanje festivala koji propituje poziciju nagog tijela u javnom prostoru i održava uspomenu na Gotovčev legendarni istoimeni performans iz 1981. pokazalo je kako upravo mikrolokacija određuje ishod performansa s ‘ogoljenom‘ formom. Dok je prije dvanaest mjeseci policija morala intervenirati na zahtjev građana na samom početku performansa na Cvjetnom trgu i prekinuti ih, ove godine dogodilo se nešto sasvim drugačije. Pedeset metara razlike u lokaciji događanja prošloga i ovogodišnjeg festivalskog izdanja kao da definira dva različita društvena svjetonazora - tolerantnost i otvorenost nasuprot isključivosti i zatvorenosti. Negativni komentari, agresivno ponašanje, vrijeđanje, tj. sve ono što je pratilo prvo festivalsko izdanje sada se pretvorilo u odobravanje, ležernu interakciju s umjetnikom i pretežno pozitivne reakcije. Zagrepčani su s umjetnikom komunicirali i putem poruka koje su ispisivali po njegovoj drvenoj nastambi.

Policajci i ravnatelj KIC-a Emil Matešić (foto: Ante Magzan)

Unatoč dozvoli za performans i obrazloženjima ravnatelja KIC-a Emila Matešića kako je festival financiran od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Hungh je priveden i preko dva sata zadržan na policijskom ispitivanju. Na taj način narušena je mahom pozitivna i opuštena atmosfera koja je pratila Hungha koji se infiltrirao u zagrebački ulični život. No, kada bi se sudilo po reakcijama publike, stekao bi se dojam da je Zagreb sredina koja nema problema s prihvaćanjem radikalnijih oblika umjetničkog izražavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:02