POSVETA KVARTU

Pogledajte nove, sjajne murale u pothodniku u Trnskom: ‘Inspirirale su nas stare fotografije stanovnika, bus koji je vozio, Azrina pjesma...‘

 Zeljko Puhovski/Cropix
‘Među tim slikama su kadrovi procvjetale punk scene kvarta, počast njegovom kulturnom značaju i legendarnim bendovima koji su nekada kročili njegovim ulicama i parkom Mladenaca‘ kažu

Crpeći inspiraciju iz starih fotografija, dokumentarnog filma "Trnsko - priča o jednom kvartu" Ivice Dleska i Zdravka Fučeka iz 2013. godine, kao i iz slika iz Muzeja Grada Zagreba, trojica umjetnika: Gregor Furkes, Leonard Lesić i Krešimir Golubić stvorili su hommage bogatoj povijesti i živoj zajednici ovog voljenog kvarta kroz mural "Sjećanja na Trnsko".

Kako kažu: "Cilj nam je bio stvoriti vizualnu priču koja spaja prošlost i sadašnjost, pozivajući stanovnike da se prisjete i promisle o svojim zajedničkim iskustvima. U središtu murala nalazi se kolaž starih fotografija, snimljenih trenutaka iz bogate prošlosti Trnskog. Među tim slikama su kadrovi procvjetale punk scene kvarta, počast njegovom kulturnom značaju i legendarnim bendovima koji su nekada kročili njegovim ulicama i parkom Mladenaca. Jedan posebno značajan dodatak je hommage Azrinoj ikoničnoj pjesmi, vječno uzdižući Trnsko u anale glazbene povijesti".

Nastavljaju rečenicama Gregora Furkesa: "Isprepleteni s ovim nostalgičnim slikama su poznati simboli Trnskog kao što su zagrebački sat, stari bus koji je povezivao kvart s drugim dijelovima grada, dok park služi kao mjesto sastanka. Kako bismo proslavili sportski duh Trnska, uključili smo simbole njegove sportske vještine. Mali nogometni turnir i košarkaški teren zauzimaju središnje mjesto, odajući počast strasti kvarta za sportom i zajedništvom. Tako su uključeni i kultni sportaši povezani s kvartom. Ova namjerna dizajnerska odluka dodatno naglašava značaj murala kao dragocjenog dobra zajednice, potičući stanovnike da ga poštuju i čuvaju za buduće generacije. Konačno, nadamo se da će "Sjećanja na Trnsko" imati trajan utjecaj na ljude koji žive u kvartu, stvarajući nove uspomene i služeći kao izvor inspiracije i ponosa. Sudjelovanjem s zajednicom i poštovanjem njezine povijesti, vjerujemo da će mural biti prihvaćen i zaštićen, dodatno ga čuvajući od vandalizma i osiguravajući njegovu dugovječnost u godinama koje dolaze".

image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 08:12