KUSTOS IZ NEW YORKA

PETER MACAPIA U HDLU Manetova konobarica, Foucault i Marx na kavi

Dio izložbe je i videorad slavnog Vite Acconcija kao i nove valute

Američki arhitekt, umjetnik i teoretičar Peter Macapia posebno za Zagreb osmislio je projekt u kojem se bavi “pitanjima percepcije prostora i njegovom kritikom”.

Izložba u Domu HDLU koju potpisuje kao kustos, ali i jedan od umjetnika koji izlažu, naslovljena “Borroworrob”, sastoji se od tri dijela te donosi i videorad slavnog Vite Acconcija, pionira konceptualne umjetnosti i performansa.

Prostor grada

U tom videu, koji su ostvarili zajedničkim snagama, kako objašnjava Macapia, Acconci se bavi percepcijom prostora grada. “Vidimo ga kako hoda, zapravo samo detalj njegove odjeće, i zvukove ulice.”

Pored Acconcijeva rada u Galeriji Prsten postavljeni su i videoradovi na temu grada, s područja Sjeverne Afrike, Latinske Amerike, SAD-a, Bliskog istoka i Europe - Fayçala Baghriche, Ane Hušman, Einata Amira, Ivana Argote, Luciane Lamothe, Petera Macapije i Tončija Antunovića. Izložba uključuje i projekciju filmskog klasika Ante Babaje iz 1958. godine, “Nesporazum”.

Macapia, koji za sebe kaže da je eksperimentalni arhitekt koji se bavi umjetnošću, bio je u svojoj koncepiciji izložbe inspiriran i poviješću građevine na Trgu žrtava fašizma. U Galeriji Bačva postavio je instalaciju nastalu sa studentima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Instalacija, kao i cijela izložba, problematizira našu percepciju prostornosti - “koje sile i odnosi definiraju prostor”. Instalacija se sastoji od skulptura koje predstavljaju Foucaulta, Marxa i konobaricu iz čuvene Manetove slike “Un bar aux Folies Bergere”.

Nove valute

Posebna atrakcija je dio izložbe u Galeriji PM koji funkcionira kao riznica i kovnica. Tu su izložene i proizvedene nove valute na temu geopolitike prostora pristigle na adresu HDLU-a putem međunarodnog natječaja, uz radove Macapije, Paola Cirija, Mladena Stilinovića, Petera Rostovskog, Mary Jeys i drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:33