KAKAV J EPROGRAM 25. EUROKAZA

Najjače ime je britanski koreograf Akram Khan

ZAGREB - Ove godine Eurokaz, po riječima njegove ravnateljice Goge Vnuk, neće u potpunosti ostvariti programsku koncepciju predviđenu za 25. izdanje festivala: zbog ustezanja financija, takoreći u zadnji čas, otkazala je već pogođene termine umjetnicima iz Vijetnama, Kanade i Grčke.

No, dosta je toga zanimljivoga preostalo u programu festivala, koji će se u Zagrebu održavati od 27. lipnja do 5. srpnja. Najpoznatije ime selekcije svakako je Akram Khan, čijeg se “Bahoka” koji je u Zagrebu gostovao prije tri godine još sjećamo.

Britanski koreograf i plesač podrijetlom iz Bangladeša, čuven po osebujnoj mješavini tradicionalnog indijskog religioznog plesa kathaka i zapadnjačkih plesnih tehnika, ovaj put dolazi s “Vertikalnom cestom” nadahnutom islamskim misticizmom. Egzotike, inovativnih postupaka i angažiranosti neće manjkati ni u ostatku plesnoga programa: iz Konga stiže Faustin Linyekula koji predstavlja programatski “More more more... future”, a nova revolucija iz Francuske, izgleda, s “Big bangom” redatelja Philippea Quesnea.

Inovativno korištenje novih tehnologija specifično je i za koreografa Vincenza Cartu i njegov belgijski “Gnosis #1”, a u selekciji se našla i mlada skupina Dewey Dell s friškim projektom enigmatskog naziva “Razbješnjele pedesete urlajuće četrdesete vrišteće šezdesete”. Od domaćih koprodukcija vidjet ćemo Krležinu legendu “Salomu” koju redatelj Branko Brezovec smješta u - trgovački centar - i kojom se otvara Eurokaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:23