IMAJU VISOKE CIJENE

Na aukciji izbio skandal: ‘Povucite iz prodaje smanjene ljudske glave, šokirani smo time što nudite‘

Pitt Rivers Museum, ilustrativna fotografija

 Jacob King/pa Images/profimedia/Jacob King/pa Images/profimedia
‘Činjenica da su ti predmeti oduzeti veoma je bolna, a činjenica da ih se željelo prodavati je uistinu izraz nepoštovanja te bezobzirnosti‘, pišu za lubanje za koje su kolekcionari spremni izložiti dosta novca

Nakon kritika domorodačkih skupina i nekih muzeja britanska aukcijska kuća iz prodaje je povukla ljudske ostatke iz različitih dijelova svijeta, uključujući lubanje i smanjene glave. Na prodaju su inicijalno bile smanjene glave ljudi naroda Jivaro iz Južne Amerike, lubanje naroda Ekoi iz zapadne Afrike te lubanja naroda Naga iz Indije i Mijanmara iz 19. stoljeća, izvijestio je BBC.

Aukcijska kuća Swan iz Tetswortha (Oxfordshire) navedene je predmete uklonila nakon osude (Forum for Naga Reconciliation je pozvao na njihovo vraćanje zemljama iz kojih potječu).

Neiphiu Rio, glavni ministar indijske savezne države Nagaland, aukciju ljudskih je ostataka osudio kao dehumanizirajući potez te nastavak kolonijalnog nasilja. Dodao je da je to iznimno emocionalno i sveto pitanje.

Takvu prodaju kritizirala je i ravnateljica jednog oksfordskog muzeja (Pitt Rivers Museum) koji takve predmete drži u svojoj kolekciji, a sa zajednicama održava dijalog o njihovoj budućnosti, piše The Guardian.

Ravnateljica Muzeja Laura Van Broekhoven za BBC je poručila da ju je ideja o takvoj aukciji "zgrozila" te je pohvalila odluku da se te predmete povuče s aukcije. Takva je prodaja za mnoge zajednice diljem svijeta bila "etički uistinu problematična", uvjerena je.

"Činjenica da su ti predmeti oduzeti veoma je bolna, a činjenica da ih se željelo prodavati je uistinu izraz nepoštovanja te bezobzirnosti. Svjesni smo toga da su ti ostaci morali biti sakupljeni tijekom 19. i 20. stoljeća, no poprilično je šokantno prodavati ih 2024.", komentirala je također ravnateljica muzeja u središtu čijeg su djelovanja antropologija, etnologija te arheologija.

Ljudski ostaci bili su izloženi i u tome muzeju, no 2020. su godine u sklopu "procesa dekolonizacije" uklonjeni. Muzej je u dijalogu s raznim domorodačkim grupama po pitanju budućnosti artefakata iz kolekcije. Spomenute zajednice mogu im, stoga, reći kako bi voljele da se o takvim predmetima brinu te žele li da ih se vrati zemljama njihova podrijetla.

Odluku o povlačenju predmeta s aukcije nakon pritužbi komentirao je i Tom Keane, vlasnik spomenute aukcijske kuće.

"Istražili smo to, ispoštovali smo izražene stavove te povukli predmete", izjavio je.

Aukcijska kuća Dorset u svibnju je iz prodaje povukla 18 drevnih egipatskih lubanja nakon što je članica britanskog parlamenta Bell Ribeiro - Addy ustvrdila da bi njihova prodaja perpetuirala strahote kolonijalizma te pozvala na zakonsku zabranu prodavanja ljudskih ostataka.

Jivaro Indijanci svakako su najpoznatiji po svojima trofejima-glava. Oni su lovci na glave koji su iste posebnim načinom uspijevali da smanje na veličinu naranče. Ovako smanjene glave poznate kao tsantsa(s) postale su kasnije predmetom trgovine i dosizale astronomske cijene koje su nudili bogati kolekcionari ovakvih trofeja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 08:05