FOTOGRAFSKI NATJEČAJ

Međunarodni stručnjaci za fotografiju u žiriju Photodaysa

Započeo je novi natječaj koji se raspisuje svake godine u sklopu festivala Rovinj Photodays za najbolja recentna fotografska ostvarenja. Natječaj, na koji svake godine pristigne nekoliko tisuća fotografija, otvoren je za prijave do 16. travnja, a svoje radove prijaviti fotografi iz Hrvatske.

Predsjednik ovogodišnjeg ocjenjivačkog suda, koji će odabrati po troje nominiranih u svakoj od deset službenih kategorija, je uspješni i nagrađivani hrvatski fotograf s njujorškom adresom, Hrvoje Slovenc.

Upravo je Slovenčev rad promoviran u sklopu prošlogodišnjeg natječaja i festivala, kao dobitnika nagrade u kategoriji umjetnički koncept, a nedavno je istaknut kao jedan od kandidata za nagradu T-HT@MSU.

Osim njega, u radu žirija sudjeluju međunarodno priznati fotografski stručnjaci. Dvoje američkih kustosa, Karen Irvine, zamjenica direktora čikaškog muzeja suvremene fotografije i Sergio Bessa iz Muzeja za umjetnost u Bronxu, zatim jedna od vodećih njujorških konzultantica na području umjetnosti, Soraja Heralc te Andreana Scanderbeg, potpredsjednica udruge profesionalnih fotografa u Švicarskoj, zajedno će odlučivati o finalistima i pobjednicima.

Imena finalista bit će poznata u svibnju, a proglašenje pobjednika održat će se tradicionalno, u sklopu završnice festivala, 2. lipnja u Rovinju.

Najuspješnije fotografije, prema ocjeni žirija, bit će prikazane u sklopu putujućih izložbi, te uvrštene u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt. Pobjednicima natječaja pripast će i novčana nagrada u iznosu od 5.000,00 kn, službena statua Kadar, a pobjednik kategorije Umjetnički koncept, bit će predstavljen samostalnom izložbom u Muzeju za umjetnost i obrt, u rujnu, u Zgrebu.

Namjera organizatora festivala Rovinj Photodays i godišnjeg natječaja jest omogućiti sudionicima jedinstvenu platformu za promidžbu svog rada te pružiti mogućnost i podršku za suradnju s predstavnicima galerija i umjetničkih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Službeni program završnice festivala bit će predstavljen u ožujku, a sama završnica, u sklopu koje će se održati službeno proglašenje pobjednika, ali i niz značajnih fotografskih izložbi, kao i radionica, predavanja, pregleda portfolia i ostalih sadrzaja, održat će se od 1. lipnja u Rovinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:04