SLAVLJE POKRETA

MEĐUNARODNI DAN PLESA Balet na travnjaku HNK, triptih u Splitu, 'flash mob' u Osijeku i Zagrebu

Uoči dvadesetminutnog baletnog programa bit će pročitane poruke, koje su ove godine u povodu Međunarodnog dana plesa napisali hrvatski plesač Branko Banković i španjolski flamenco plesač i koreograf Israel Galván

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu obilježit će u srijedu 29. travnja u 16 sati Međunarodni dan plesa izvedbom fragmenata iz drugog dijela baleta 'Kraljevi bogova' - 'Mehanizam sebičnoga gena' na glazbu Ivane Kiš u koreografiji Pascala Touzeaua, koja će se održati na otvorenome, na pozornici smještenoj na zapadnom travnjaku pokraj zgrade HNK u Zagrebu.

Uoči dvadesetminutnog baletnog programa bit će pročitane poruke, koje su ove godine u povodu Međunarodnog dana plesa napisali hrvatski plesač Branko Banković i španjolski flamenco plesač i koreograf Israel Galván. Međunarodni dan plesa se od 1982. godine 29. travnja kontinuirano obilježava širom svijeta.

'Kraljevi bogova' - 'Mehanizam sebičnoga gena'

U 20 sati splitski HNK izvest će Baletni triptih koji se sastoji od tri plesna komada - 'Sub-soul' i 'Pixels' kojima je danas praizvedba i 'Barok za kapetana' koreografkinje Ljiljane Gvozdenović koji je odlomak iz baleta 'Šumovi mora'. 'Pixels' je djelo Dinka Bogdanića na glazbu Joška Koludrovića, a 'Subsoul' je djelo koreografa Mihaija Mezeija.

U sklopu manifestacije ove će se godine održati projekcije nagrađivanog filma 'Ples s Marijom' u nekoliko hrvatskih gradova, a prolaznike u Zagrebu i u Osijeku očekuju flash mobovi - spontani ples na gradskim ulicama i trgovima.

U Osijeku na Trgu slobode od 17 do 19.30 nastupit će Plesni studio SHINE i Baletni studio HNK Osijek, a u Zagrebu na nekoliko lokacija i u Art-kinu Grič nastupa plesni studio TALA.

Talijansko-argentinsko-slovenski film 'Ples s Marijom' u režiji Ivana Gergoleta priča je o 94-godišnjoj argentinskoj plesačici i plesnoj pedagoginji Mariji Fux i njezinom terapijskom radu s učenicima, među kojima je velik broj osoba s tjelesnim i mentalnim poteškoćama. Iznad svega film je to o tajanstvenoj sili koja nas pokreće i tjera da prevladamo vlastita ograničenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:23