PHOTODAYS U ROVINJU

Klasici fotografije 20. stoljeća kao glavna atrakcija

Robert Capa i William Klein na Photodaysima u Rovinju

ZAGREB - Umjetnici Françoise Gilot i Pablo Picasso snimljeni su na francuskoj rivijeri 1948. godine. Veliki španjolski umjetnik hoda iza Françoise i drži suncobran nad njezinom glavom. Ona ima 26 godina, njemu je 66. Ovjekovječio ih je jedan od najvećih reportažnih fotografa i njihov prijatelj Robert Capa.

Ova se fotografija našla i na naslovnici knjige “Život s Picassom” prodane u više od milijun primjeraka, koja govori o tome da njihov zajednički život i nije tako izgledao baš svaki dan: ona je zapravo hodala za njim, pa ga je naposljetku i ostavila zbog prevara i teškog, nasilnog karaktera.

Dva kontinenta

Fotografiju ćemo vidjeti na izložbi “Između Amerike i Europe” koja se 1. lipnja otvara u Rovinju, u sklopu Photodaysa, a predstavlja radove velikih fotografa koji su živjeli između ova dva kontinenta. Od Capinih radova bit će izloženi i portret njegove ljubavi, glumice Ingrid Bergman, slikara Henrija Matissea u njegovom ateljeu, zatim fotografija Ernesta Hemingwaya u lovu s njegovim maloljetnim sinom Georgeom, ali i ratne fotografije, među kojima je i ona najpoznatija: Pali vojnik.

Poznati finalisti

Kustos je izložbe Walter Liva iz talijanskog fotografskog arhiva CRAF. Vidjet ćemo i radove Lewisa Hinea, koji na početku 20. stoljeća fotografira europske doseljenike koji su pristizali u New York, zatim ulazi u tvornice i rudnike u kojima su radila djeca, dokumentira život radnika u čeličanama Pittsburgha, a službeni je fotograf Empire State Buildinga. Također i fotografije Waltera Rosenbluma, prvog fotografa koji je ušao u koncentracijski logor Dachau, Johna Phillipsa, poznatog i po fotografijama Titove partije šaha na Visu te posljednjeg leta avijatičara Antoinea de Saint-Euxpéryja, zatim radove Williama Kleina i André Kertésza.

U Rovinju će biti i izložba dobitnika nagrade za životno djelo Mladena Tudora. Od jučer su poznati i finalisti Photodaysa pa se tako, u kategoriji primijenjene fotografije, u užem izboru za nagradu, uz Ivana Kelavu i Tomislava Možea, našao i fotograf Jutarnjeg i urednik fotografije u Nedjeljnom Vjekoslav Skledar, s portretima kolumnista, a u konkurenciji za dokumentarnu fotografiju je rad Dragana Matića (Cropix).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:55