UZ NJIH SMO ODRASTALI

Kako su nastajali Baltazar, Palčić...

ZAGREB - Uz glazbu i prepoznatljive taktove Bal-bal-Baltazar u galeriji Prsten Hrvatskog društva likovnih umjetnika otvorena je izložba “Surogat stvarnosti - 50 godina hrvatske animacije”, čiji je povod 50. rođendan Oskarom nagrađenog “Surogata” Dušana Vukotića.

Profesor Baltazar, Palčić, Maxi Cat, Ptica i crvek... samo su neki od likova iz crtića uz koje smo odrastali u djetinjstvu i čiji su crteži smješteni u “dječjemu dijelu”, dok u “dijelu za odrasle” možemo vidjeti i očuvane celove “Don Kihota” Vlade Kristla iz 1961. ili pak pet crteža “Satiemanie” Zdenka Gašparovića iz 1978.

- Želja nam je bila prikazati likovno u animaciji, zaustaviti sliku, posvetiti se jednom kadru i staviti naglasak na neke od tih fascinantnih dijelova koje ponekad niti školovano oko ne vrednuje primjereno, a prosječan gledatelj vrlo često nema priliku primijetiti ih - napisala je u katalogu izložbe kustosica Marta Kiš, a jedina zamjerka postavu izložbe jest ta da informacije o većini radova nisu postavljene na zidu, pored samih crteža, već na podu, pa su posjetitelji, osim što su se morali saginjati kako bi ih pročitali, po mnogima od njih nehotično i - gazili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:32