ULIČNA UMJETNOST

Kako će izgledati zid u Branimirovoj

Natječaj koji se zatvara u ponedjeljak ima 8000 obožavatelja na Facebooku

ZAGREB - Između urbanog pokreta otpora koji je Sveto Panker u Splitu oglasio pod grafitom “Jebo narod majku svoju” i onoga “I don’t believe in global warming”, koji je nakon propasti samita o klimatskim promjenama u Kopenhagenu na jedno pročelje upisao Banksy, nema nikakve razlike.

Osim možda u stupnju likovnog oblikovanja i elementima koji na jednom skupu čine solidnu osnovu za kazneni progon. Splitski je fantom slobode, naime, još 1985. godine zbog pisanja grafita završio u zatvoru, a njegova posh varijanta po kuloarima ovih dana konkurira za Turnerovu nagradu - najuglednije priznanje koje Velika Britanija dodjeljuje svojim umjetnicima.

Udruga Centralna jedinica

Put je od podzemlja do žanra dug i nepriličan, i cijelog ga je bosonoga prehodala kultura grafita, ako pod njom danas generički razumijemo sve ono što se zove “street art”. Najbolje tomu u prilog svjedoči Muzej ulične umjetnosti, projekt što ga je prije nešto više od mjesec dana započela skupina kreativaca iz udruge Centralna jedinica. Projekt u kojem je kreativnost i kreacija cijeli silogizam, od premisa do konkluzije, u ponedjeljak će dobiti epilog svoje prve faze.

Prijave još pristižu

Tada se zatvara natječaj za likovno oblikovanje Branimirove ulice. - Izuzetno smo zadovoljni odazivom. Natječaj je još uvijek otvoren pa pozivam da se jave svi oni koji se žele uključiti - kaže voditeljica Ivana Vukšić. O tome velikom interesu reprezentativno svjdoči i činjenica da na Facebooku ima čak 8000 obožavatelja. Umjetnici će betonsko platno u Branimirovoj oslikavati od 10. do 14. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:25