KULTURNI PARADOKS

Kada odlazak na izložbu postane nemoguća misija: Zašto muzeji ne rade navečer i vikendom?

 Todorov/CROPIX

Nedavno održana

oborila je sve rekorde posjećenosti - u 67 gradova muzejima, koji su bili otvoreni do jedan sat poslije ponoći, prodefiliralo je 325 tisuća posjetitelja.

I sama sam se obrela u jednom od njih: u Muzeju grada Zagreba razgledala sam izložbu “Mors porta vitae - Smrt, vrata života”, na kojoj me oduševilo odlično vodstvo Slavka Šterka koji nam je poput prave hodajuće enciklopedije otkrivao sve tajne starih zagrebačkih groblja.

- Besplatan ulaz na Noć muzeja nije stimulans, već su to programi - tvrdi jedna od organizatorica ove manifestacije, Vesna Jurić Bulatović.

Je li u pravu? Da nisam morala odraditi novinarski zadatak, teško da bi me nešto privuklo da se gužvam sa stotinama posjetitelja, kada u muzej mogu otići i ostalim danima. Međutim, za gore spomenuto vodstvo u tom bih slučaju ostala zakinuta, jer Muzej grada Zagreba vodstva za tu izložbu održava srijedom u 13 sati, što je vrijeme kada, kao i većina zaposlenih, radim. Pitanje je i bih li uopće stigla preko tjedna na izložbu, budući da je radno vrijeme od 10 do 18 sati.

Posebni slučajevi

- Mislim da nisam jedina koja bi poželjela da muzeji barem jednom tjedno rade duže, jer ako radite, nemate vremena stići u muzej - izjavila mi je prilikom Noći muzeja jedna mlada liječnica.

Pa dobro, reći će cinik koji ovo čita, u muzej uvijek možete vikendom. No što ako vaša željena destinacija, poput Moderne galerije, vikendom radi samo od 11 do 14 sati? Uzmemo li u obzir da je pristojno doći barem pola sata prije zatvaranja, to znači da je galerija vikendom otvorena svega dva i pol sata. Zamislite scenu u kojoj netom nakon obavljene kupnje na Dolcu jurite u muzej te potom s vrećicama punim zelja i grincajga obilazite Vranyczanyjevu palaču.

- Godinama pokušavamo produljiti radno vrijeme, no sredstva iz programa nisu nam dostatna da bismo platili čuvare i vodiče. Snalazimo se sa studentima koji dobivaju tek “Taschengeld”, a to se financira iz ulaznica, što je uz cijene od 10, 20 ili 30 kuna zaista teško - napominje Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije, i dodaje:

- Kada smo imali retrospektivu Ljube Babića, bili smo fleksibilni i zbog povećane posjećenosti radili smo duže preko tjedna, od 10 do 20 sati.

Telefonski poziv

Nema veze, reći ćete sada već pomalo rezignirano - ne možete u muzej preko tjedna, ne možete vikendom, ali možete otići ljeti, za vrijeme godišnjeg odmora. No, što ako neki muzeji ne rade ni ljeti, kao što je prošlo ljeto bio slučaj galerije Klovićevi dvori, koja je u jeku turističke sezone više od mjesec dana bila zatvorena?

- Nismo punkt za turiste, budući da nemamo stalni fundus i ovisimo o izložbenom rasporedu. Iskustvo proteklih sezona pokazalo je da tijekom kolovoza radimo “u prazno”, a ljeti nam se ne isplati organizirati izložbe, jer to uključuje dodatne troškove čuvara, student servisa... No, najčešće prvi započinjemo sezonu, te smo već 6. rujna otvorili izložbu “Strast i bunt”. Ljetne mjesece tako koristimo za rekonstrukciju i pripremu prostora za jesensku sezonu - objašnjava kustosica Petra Senjanović.

U neke muzeje, pak, može se samo uz prethodnu najavu, a među njima je i riječki Muzej informatike Peek & Poke. Financijski razlozi, u slučaju ovih muzejskih entuzijasta koje ne podupire država, itekako su razumljivi:

- Nemamo sredstava da bismo plaćali osobu koja bi bila zaposlena u muzeju. No, nastojimo ljudima izaći u susret i kad god netko nazove, pa makar to bila i nedjelja u 10 ujutro, netko od nas doći će i otvoriti muzej - kaže nam jedan od osnivača muzeja, Tomislav Ribičić.

No, ima i pozitivnih primjera. Muzej za umjetnost i obrt prije nekoliko godina uveo je tzv. dugi četvrtak, kada je muzej otvoren do 22 sata: - Dugi četvrtak uveli smo za vrijeme izložbe “Secesija u Hrvatskoj” i namijenjen je publici poslovnog miljea. Iskustva s posjetiteljima i više su nego pozitivna, no problem je što produženo radno vrijeme sami financiramo - ističe Vesna Jurić Bulatović.

Odlučila sam uvjeriti se jesu li muzeji doista posjećeni i tijekom kasnih večernjih sati.

U petak, na neugodnih minus deset prošetala sam do Muzeja prekinutih veza, koji zimi radi do 21 sat, a ljeti do 22.30. U nevelikom prostoru zatekla sam još barem deset, pretežno mlađih, posjetitelja.

Svaka ulaznica potrebna

- Osnovna razlika između nas i drugih muzeja jest ta što njih financira država i svejedno im je koliko ulaznica prodaju. Nama je svaka ulaznica potrebna i zato nismo niti razmišljali o tome da, primjerice, ne radimo ponedjeljkom. Kada bi se u Hrvatskoj promijenila struktura financiranja, i ostali muzeji morali bi se prilagoditi. Kada je Margaret Thatcher došla na vlast u Engleskoj, srezala je budžete državnim muzejima, te se dogodilo to da su engleski muzeji danas najbolji na svijetu, a većina ih je besplatna - smatra Dražen Grubišić, suosnivač Muzeja prekinutih veza.

Slično je i u galeriji Lauba koja je svoje radno vrijeme u potpunosti prilagodila korisnicima te je svakoga dana otvorena do 23 sata.

- Laubu smo osmišljali poučeni vlastitim iskustvom: i sami radimo do 17 sati i rijetko stižemo na izložbe, pa se moramo dobro organizirati vikendom. Naša ciljana publika je domaća, mladi ljudi koji uče i rade, te vole dolaziti u večernjim satima, i zato dugo radimo - zaključuje kustosica Vanja Žanko.

Tko bi trebao platiti dulje radno vrijeme

- Svugdje u svijetu muzeji su strateški dio turističke ponude, pa bi tako i u Hrvatskoj mogli biti generatori turističkih kretanja. Hrvatska je trenutno top destinacija kulturnog turizma i sigurno da bi muzeji trebali imati produženo radno vrijeme kako bi se prilagodili radno aktivnoj publici. Ono što bi pomoglo jest da turistička infrastruktura sufinancira produžena radna vremena muzeja i time pomogne da se oni otvore prema javnosti. Muzeji se moraju repozicionirati, pokazati da su živa materija i da mogu reagirati na trendove kulturno-umjetničkog tržišta - optimistična je Vesna Jurić Bulatović iz Muzeja za umjetnost i obrt.

I Ministarstvo sugerira produžetak

- Galerije i muzeji samostalni su pravni subjekti te sukladno tome samostalno donose pravilnike o svom radu, pa i o radnom vremenu. Odavno postoji sugestija Ministarstva kulture o prilagodbi radnog vremena potrebama i građana i turista. Prilikom izrade kulturne strategije svakako ćemo voditi računa i o potrebama turizma u kulturi te predlagati rješenja adekvatna potrebama - poručuju iz Ministarstva kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:27