'IMAM PRAVO'

Izložba QR kodova u Tiflološkom muzeju razgledava se samo pomoću mobitela

Izložba otvorena do 5. prosinca govori o ljudskim pravima osoba s intelektualnim poteškoćama

Izložba postavljena u zagrebačkom Tiflološkom muzeju pod nazivom 'Imam pravo' iznimna je pojava na kulturnoj sceni jer je posjetiteljima neophodna upotreba pametnih telefona ili tableta. Naime, tekstovi koji se pojavljuju na izložbi prezentirani su kroz QR kodove, dvodimenzionalne grafičke zapise koji se dešifriraju pomoću danas gotovo nezaobilaznih mobilnih uređaja.

Izložba koja je otvorena do 5. prosinca govori o ljudskim pravima osoba s intelektualnim poteškoćama. Ove su osobe, u većini slučajeva, lišene poslovne sposobnosti te bez dozvole suda ili skrbnika ne mogu sklopiti brak, zasnovati obitelj, fotografirati se, živjeti izvan zidova institucija, nemaju slobodu kretanja niti mogu samostalno donijeti bilo koju odluku o svojem životu…

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom usvojena je 2007. godine i zakonski je okvir koji ove osobe štiti od raznih oblika diskriminacije te potiče, u skladu s njihovim mogućnostima, uključivanje ove skupine osoba u zajednicu.

Od te godine osobe s invaliditetom ostvarile su mnoga prava (mogućnost aktivnog prava glasa), ali još uvijek su prisutni neki oblici nejednakosti. Različitim načinima širenja znanja o sposobnostima i mogućnostima ovih osoba moguće je premostiti jaz između zakonskih odredbi i životne prakse.

Izloženo je 12 kodiranih članka iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

Izložba u Tiflološkom muzeju, u Draškovićevoj 80, simbolički se zatvara 4. prosinca na Međunarodni dana invalida, a organizirana je u suradnji s Udrugom za samozastupanje koja se deset godina bavi ovom temom.

Izložba se sastoji od nekoliko cjelina; uvodnog dijela u kojem se posjetitelj upoznaje s temom izložbe, s idejom sasmozastupanja i s QR kodom, a izloženo je 12 kodiranih članka iz Konvencije. Kratkim filmom i dijapozitivima prikazuju se isječci iz životnih priča osoba s intelektualnim poteškoćama, a predstavljena je i Udruga za samozastupanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:07