MEJRA MUJIČIĆ

IZLOŽBA NEUSPJEHA Poput derviša u transu, pokušala svirati Bacha i plesati balet

Mujičić bira tako teške zadatke da su rezultati, i nakon višemjesečnog vježbanja, više smiješni pokušaji, negoli bilo kakve izvedbe

U osječkoj galeriji Waldinger u subotu 26. travnja u 19 sati otvara se izložba Mejre Mujičić pod naslovom 'Suita'. Radi se o foto i video instalacijama umjetnice koja je dokumentirala svoja nastojanja da pokuša svirati violončelo te plesati na vrhovima baletnih papučica.

Upravo besmislenost Mejrinih pokušaja da se približi izvedbenim performansama koje zahtijevaju klasični balet i sviranje Bacha, kako u predogovoru izložbe napominje Marina Viculin, na doživljajnom će nivou promatraču utisnuti saznanje o nerazrješivosti osnovnog umjetničkog poslanja, odnosno o onome o čemu se ne govori kada je riječ o umjetničkom radu, a to su - neuspješni pokušaji.

Mujičić bira tako teške zadatke da su rezultati, i nakon višemjesečnog vježbanja, više smiješni pokušaji, negoli bilo kakve izvedbe. Možda bi kao uputu za razumijevanje ove serije radova Mejre Mujičić, napominje Viculin, trebalo uzeti četvrti rad posvećen ritmičkoj mističnoj molitvi žena iz muslimanskog reda derviša, koje je uspjela snimiti zadobivši njihovo povjerenje. Derviši svojim ritualima nalaze put u nadrealni registar našeg postojanja i posredstvom svoga tijela i svog iscrpljujućeg performiranja nude nam komadić toga iskustva.

Dervišane (videoinstalacija) - Mejra Mujičić snimila je pripadnice reda derviša

"Slijedom tog posljednjeg rada možemo možda otkriti jedno od značenja i ostala tri spomenuta rada. Njihovo razotkrivanje napora i truda koji to prestaje biti. Ne radimo stvari da bismo bili nagrađeni ili da bismo dostigli perfekciju. Štoviše, savršenstvo izvedbe svojom taštom samodopadnošću može čak i prikriti stvarni sadržaj događanja. Onaj strastveni posao koji ne brine o rezultatima kao što stvarna molitva ne očekuje da će biti uslišana", napominje Marina Viculin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:22