ISKORAK IZ PROŠLOSTI

IZAZOV ZA DIZAJNERE Mogu li 'startasice' iskoračiti iz osamdesetih?

Startasice su društveno i modno obilježile osamdesete godine u bivšoj Jugoslaviji i bile su službeni sponzor Univerzijade u Zagrebu. Mogu li iskoračiti izvan toga?

Startasice, tenisice koje je nosio niz generacija, prepoznatljive su na razini simbola socijalističke industrije obuće, a njihova je nematerijalna vrijednost daleko premašila cijenu na policama. Klasični Startas je do danas prošao minimalne strukturne promjene u odnosu na originalne modele Startas iz 1976. godine.

Startas tenisice orginalno su zamišljene za igranje stolnog tenisa. Platnene, niske, jednobojne s gumenim đonom, u cijelosti ručno izrađene, Startasice su društveno i modno obilježile osamdesete godine u bivšoj Jugoslaviji. Vukovarski proizvođač Borovo u to je vrijeme bio najveći regionalni gigant u industriji obuće koji je prodavao preko 5 milijuna pari obuće godišnje.

Startas vrhunac svoje popularnosti doživljava 1987. kao službeni sponzor Univerzijade u Zagrebu. Proizvodnja Startas tenisica nije prekinuta niti za vrijeme rata, devedesetih godina, kada su proizvodne serije bile izuzetno male, no Startas je i dalje postojao na tržištu. Redizajniran je 2008., čime je ovaj brend vratio nekadašnju regionalnu popularnost.

Želeći da i dalje ostanu priuštive tenisice, Borovo istovremeno želi probiti gornju granicu njihove upotrebnosti i učiniti ih, u kolekciji jesen/zima, nosivima neovisno o vremenskim prilikama. Vukovarska tvornica obuće pokazala je ambiciju i želi proširiti doseg Startasa iz najlakše i ‘najbezbrižnije’ kategorije obuće u jedan razred iznad.

Dodatnim bavljenjem konstruktivnim zahtjevima koja nameće kolekcija za hladnije vrijeme, Borovo očekuje da Startas stvori preduvjete za osvajanje nove pozicije na regionalnom i globalnom tržištu i ispunjavanje svog potencijala kultnog, no do danas nedovoljno tržišno ostvarenog brenda.

Borovo d.d. raspisuje, a Hrvatsko dizajnersko društvo ( HDD ) provodi regionalni otvoreni natječaj za dizajn Startas jesen/zima kolekcije 2014-15, kojim pozivaju dizajnere i timove da dođu na brifing u vukovarsku tvornicu Borovo u ponedjeljak 24. veljače 2014. u 11 sati i dostave svoje prijedloge nove kolekcije do ponedjeljka 7. travnja.

Ocjenjivački sud čini pet članova, a sastavljen je od tri predstavnika HDD-a - modna dizajnerica Andreja Bistričić, grafički dizajner Davor Bruketa, vizualni umjetnik i modni dizajner Silvio Vujičić - i dva predstavnika Borova - voditelj proizvodnje Silvio Halt i Gordan Kolundžić, predsjednik Uprave Borovo d.d.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:04