ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO

GOLDONIJEVI KONJANICI Devastirana monumentalna skulptura donirana Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Skulpturu u staklo-plastici i metalu impozantnih dimenzija (340 x 270 x 130 cm), Raoul Goldoni je izradio za predvorje dubrovačkog hotela Libertas, gdje je oštećena u ratu

Direktor hotela Rixos Libertas u Dubrovniku Ayhan Basci donirao je muzejskoj zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik vrijednu skulpturu Konjanika Raoula Goldonija (1919. – 1983.), uz zalaganje Gülşah Cumurcu iz Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu.

Skulpturu u staklo-plastici i metalu impozantnih dimenzija (340 x 270 x 130 cm), Raoul Goldoni je izradio za predvorje dubrovačkog hotela Libertas, koji je projektiran temeljem natječaja 1968. godine kao cjelovito djelo prema zamisli arhitekta Andrije Čičin-Šaina te prvi put otvoren 1971. godine. Za jedan od najvećih dubrovačkih hotela dizajnirano je sve – od reljefa betonskih površina, plastičnih stropova i keramike za popločenje, do namještaja, sagova, dizajna posuđa i odjeće zaposlenika. Dizajn interijera i opreme hotela osmislio je Raoul Goldoni s tada mladim studentima Akademije likovnih umjetnosti Eugenom Kokotom i Fadilom Vejzovićem.

Goldonijeva je skulptura teško oštećena tokom Domovinskog rata, kao i cijeli gornji ulazni dio hotela s društvenim sadržajima, a "Konjanici" su dodatno devastirani zbog neprimjerenog smještaja. Uprava hotela, čija je temeljita rekonstrukcija započela 2004. godine, ponudila je Sveučilištu u Dubrovniku, Odjelu za umjetnost i restauraciju – specijalizacija za metal, da pod stručnim vođenjem restauratorice Renate Anđus izvrši potrebne restauratorske radove.

Nakon što je skulptura zadobila status zaštićenoga kulturnog dobra, otvara se mogućnost neophodnog nastavljanja radova na restauraciji, što će uz materijalna sredstva, zahtijevati i dostatnu veličinu prostora za sve radove restauratora, a potom će biti izložena u stalnom postavu Umjetničke galerije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 10:55