ULIČNA UMJETNOST

FOTO: NAJBOLJI PRIMJERI STREET ARTA IZ SVIJETA (I JEDAN IZ HRVATSKE) Nov život zapuštenih prostora

Primjer iz naše zemlje dolazi iz malog mjesta Ražanca nedaleko Zadra

'Umjetnost za grad, umjetnost za svijet' – mnoge primjere ulične umjetnosti mogli bi opisati upravo ovom rečenicom.

Ulična umjetnost nastaje spontano, često na mjestima inače potpuno lišenim umjetnosti, na zapuštenim gradskim fasadama, srušenim zidovima, napuštenim objektima. I baš tamo, na posve neuobičajenim mjestima, rađaju se nevjerojatna umjetnička djela.

Umjetnici su razni: neki samouki, neki školovani. Tehnike su također različite: od lakova u spreju pa do složenijih tehnika. Često dijelom umjetničkog djela postaju i elementi neke građevine, rupa u fasadi, odlomljeni dio krova, nagnuti prometni znak... Tako predmeti koji su izgubili svoju svrhu, estetiku i značenje, dobivaju novi život.

No ulična umjetnost ima još jednu jako važnu značajku: ukazuje na društvene probleme, nejednakost i nepravdu među ljudima i izražava nadu da može biti bolje. Baš kao što neki stari zid neke napuštene kuće može postati prostor za novo umjetničko djelo.

Prikupili smo neke od najboljih primjera ulične umjetnosti sa svih strana svijeta i jedan iz Hrvatske. No primjer iz naše zemlje ne dolazi iz Zagreba, Splita, Rijeke ili nekog drugog velikog grada već iz malog mjesta Ražanca nedaleko Zadra. Mural se nalazi na privatnoj kući, a napravio ga je poznati street art umjetnik FinDAC.

Više primjera možete vidjeti na web stranici Streetartutopia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:30