UOČI IZLOŽBE

Englezi tragaju za 250 godina starim Ruđerom Boškovićem

ZAGREB - U Engleskoj je započela potraga za više od dva stoljeća starim portretom Ruđera Boškovića .

Zamišljeni znanstvenik

Portret koji datira u 1760. godinu rad je cijenjenog britanskog umjetnika i portretista Roberta Edgea Pinea. Naručitelj je bio britanski kirurg William Bromfield. Bošković je na portretu udaljen, zamišljen, ne gleda u promatrača, već negdje iznad njega. Portret se i najčešće reproducira uz velikog znanstvenika, no gdje je danas, nepoznato je. Rano mu se zagubio trag, pa je teško pronaći i pisane bilješke u literaturi. Potraga za ovim portretom, koja je započela u Londonu, bit će pravi detektivski posao.

Naime, Royal Society i britanska ljubiteljica umjetnosti hrvatskih korijena Lady Jadranka Beresford Peirse žele pronaći portret prije planirane izložbe u studenome u Londonu, kada će se označiti 300. obljetnica rođenja Ruđera Boškovića.

I Washingtonov portret

“Nadam se da ćemo uspjeti pronaći portret prije obljetnice”, komentirala je Lady Pierce. Brojne su se britanske umjetničke institucije na njezinu inicijativu uključile u potragu, uključujući i slavnu londonsku National Portrait Gallery. Umjetnik Pine, koji je iz Londona otišao živjeti u Philadelphiju, poznat je i po portretu Georgea Washingtona .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:37