KULTURNA POLITIKA

Država ima ideje, Grad prostore. Violić i Bandić izašli s prvim prijedlogom

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima posjetio je ministricu kulture Andreu Zlatar baš u tjednu kad je je svojom uvjetnom zabranom zapošljavanja zakoračio u neku vrst nove kulturne politike u gradu. Ministrici je očito imao potrebu objasniti plan po kojem želi uvesti više reda u kulturne institucije u gradu tako što će dio njihovih financija osobno kontrolirati i odobravati.

Riječ je o prvom konstruktivnom sastanku koji je Andrea Zlatar imala u svom ministarskom mandatu s gradonačelnikom Bandićom. Podsjetimo, nakon što je suvlasnička kriza oko HNK Zagreb lani u ranu jesen okončana, Grad i Ministarstvo jesu počeli komunicirati, međutim polako i krajnje oprezno.

Ništa konačno

Na prekjučerašnjem susretu Bandić i Andrea Zlatar dogovorili su novo kulturno čvorište grada. Država ima ideje, Grad prostore. Plan je da u prostoru Paromlina, bivše tvornice Gredelj te na sadašnjoj zelenoj površini na križanju Vukovarske i Av. Većeslava Holjevca, dijagonalno od Lisinskog (u blizini dvorane Lisinski s jedne i NSK i Muzeja suvremene umjetnosti, s druge strane) izrastu novi kulturni sadržaji. Nešto udaljenije od tih novih linija kulture bio bi i prostor tvornice Gorica koji se također planira iskoristiti. Lokacije su utvrđene, sadržaji isto tako, no Grad i Ministarstvo nisu još definitivno i konačno dogovorili tko će na koju lokaciju.

Rasplesani podstanari

Najvažniji postignuti dogovor jest onaj da zajednički prostor dobiju Osnovna i Sredna baletna škola, koje trenutno djeluju u privremenom, krajnje neadekvatnom prostoru u Gundulićevoj, te nedavno osnovana Plesna akademija s pedagoškim baletnim, kao i nastavničkim i izvedbenim smjerom za suvremeni ples koja je podstanar u Centru Tala. Balet je jedina umjetnost u ovoj zemlji koja je diskriminirana u startu, ugroženi su uvjeti za samo školovanje, dok s druge druge strane postoje velike ambicije da se baš kroz taj segment kulture predstavimo svijetu, kao što postoji izniman interes publike za baletne predstave. Možda bi baš baletni centar trebao dobiti taj sasvim novi prostor kod Lisinskog jer bi se on time našao na liniji drugih fakulteta u gradu, a naravno da bi imao i izvedbenu dvoranu s gledalištem što je sadržaj srodan blizini koncertne dvorane.

Vojni muzej

Jednako bitan je i projekt druge scene HNK. Ono što su Andrea Zlatar, Bandić i suradnici ostavili za razmišljanje do drugog sastanka (dogovoreno je da će kulturna vijeća Grada i Ministarstva sjesti zajedno za stol) jest pitanje koliko druga scena HNK treba biti velika, 400 mjesta ili manje, budući da se treba uzeti u obzir da nju ne mora koristiti samo drama za male projekte, već i opera i balet. Konačno, HNK bi trebala i još barem jedna pokusna dvorana. Druga scena HNK je najhitniji projekt i postoji ideja da je se smjesti u Gredelj.

Tu je zatim ambiciozni projekt čiji je nositelj zapravo Ministarstvo obrane, a riječ o Vojnom muzeju koji zahtijeva ogroman prostor. Vojni muzej još uvijek ima i neriješenih pitanja kroz sukcesiju, primjerice u Beogradu je, kako se nedavno pisalo, ostao jedini sačuvani talijanski borbeni avion iz Drugog svjetskog rata, dar Mussolinija Paveliću, za koji su Talijani navodno nudili nekoliko milijuna eura. U Beogradu su recimo i bombe Franje Kluza i Rudija Čajavca.

Poseban projekt je Muzej glazbe koji bi se lijepo uklopio u Paromlin. Pod pokroviteljstvom predsjednika Josipovića prošlog je listopada održan simpozij u Zagrebu čiji je cilj bio upozoriti da Hrvatskoj fali ta vrsta ustanove, dok recimo u susjednoj Italiji idu već specifično u tom smjeru, u Cremoni je otvoren Muzej posvećen samo violinama.

Novac od EU

Gradonačelnik i ministrica razgovarali su i o Muzeju osjeta, to je nešto što već ima svoju lokaciju, i o čemu se već više godina govori. Planiran je u tunelu ispod Griča, a autorica koncepcije je arhitektica Neda Cilinger. Riječ je o prvom muzeju osjeta u svijetu gdje bi se uz gledanje filmova i izložba određene stvari mogle slušati, mirisati i dodirivati. Ministarstvo s Gradom planira sve gore navedeno izvesti i uz aplikacije na EU fondove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:37