RENOMIRANO DRUŠTVO

'DAKLE, ŽELITE VIDJETI' Sanja Iveković i tajanstvena Oko izlagat će uNew Yorku

 T. Galić
Cilj umjetnica okupljenih na izložbi je srušiti percepciju onoga što je uobičajeno, normalno i što se uzima zdravo za gotovo

Izložba ‘Dakle, želite vidjeti’ (So You Want to See) , koja se održava u prestižnoj njujorškoj e-flux galeriji od 17. travnja do 6. lipnja, okuplja šest žena umjetnica iz različitih mjesta i različitih generacija, a postavlja je kustoski kolektiv WHW (Što, kako i za koga) osnovan 1999. godine sa sjedištem u Baselu i Zagrebu.

Šest likovnih umjetnica različitih generacija - svjetski priznata zagrebačka umjetnica Sanja Iveković (prva hrvatska umjetnica koja je imala samostalnu izložbu u prestižnom njujorškom Muzeju moderne umjetnosti MoMA-i), tajanstvena umjetnica OKO koja živi u Zagrebu i Londonu, Amerikanka Rajkamal Khalon koja boravi u Berlinu, Moskovljanka Victoria Lomasko, Čileanka Cecilia Vicuna i Carla Zaccagnini koja živi u Brazilu - prezentiraju međusobne odnose između tvrdoglavog odbijanja onoga što vidimo i onoga što želimo vidjeti.

Raspored, kolaž, kritična suprotstavljanje, prerada dokumentarnog pristupa, i kombiniranje različitih kulturnih referenci su među glavnim strategijama koje umjetnice na izložbi koriste u cilju da se suoče i sruše percepciju onoga što je uobičajeno, normalno i što se uzima zdravo za gotovo. Predstavljeni radovi nastoje da kontradikcije budu prividne, u namjeri da razotkriju mehanizme kroz čije značenje je formirana vizualnost i ospore procese kroz koje je izgrađena interpretacija povijesti.

E-flux je osnovan u New Yorku 1998. godine kao umjetnička organizacija i međunarodna mreža koja na dnevnoj bazi obavještava o programima na polju suvremene umjetnosti u cijelom svijetu. Na primanje obavijesti u dnevnom ritmu putem e-fluxa danas je predbilježeno preko 90.000 međunarodnih članova mailing liste iz čitavog svijeta, većinom likovnih profesionalaca (umjetnika, kustosa, djelatnika institucija, kritičara), te je tako e-flux lista postala jedan od najutjecajnijih kanala komunikacije u svijetu suvremene umjetnosti.

Organizacija je s vremenom počela osmišljavati niz specijalnih projekata koji su u formi edukativnih platformi (United Nations Plaza, Berlin) i različitih umjetničkih projekata (Martha Rosler Library, Time / Bank, East Art Map) gostovali u nizu međunarodnih institucija i važnih izložbi kao što je Liverpool Biennial 2010. godine, ili Dokumenta 13 u Kasselu 2012. godine. Tako 2004. godine e-flux otvara svoj prvi galerijski prostor u kojem predstavlja niz međunarodno relevantnih kustosa i umjetnika, a 2013. godine se galerija, koja je u međuvremenu postala jedan od najutjecajnijih njujorških neprofitnih institucija, seli u veći prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 09:30