NIZ ZANIMLJIVIH DOGAĐAJA

IZRAEL U ZAGREBU SLAVI 67 GODINA NEOVISNOSTI Fotografije Jeruzalema koji je dva puta razrušen i 52 puta napadnut

 Wikipedia

Izraelska država ove godine slavi 67 godina nezavisnosti, a tim povodom ambasada u Zagrebu organizira niz zanimljivih događanja: izložbenih, glazbenih, plesnih, a i kulinarskih.

U zagrebačkoj galeriji Forum večeras se u 19 sati otvara izložba “Jeruzalem - glavni grad Izraela”. Izložba je posvećena svetom gradu koji je središte tri velike monoteističke religije, judaizma, kršćanstva i islama, te donosi vedute starog Jeruzalema koji je u svojoj dugoj povijesti bio razrušen barem dvaput, opsjednut 23 puta, napadnut 52 puta i osvojen 44 puta. Nasuprot džamije Al Akse, Crkve svetog groba, Brda Hrama i drugih fascinantnih punktova koji svjedoče o minulim stoljećima, izložba prikazuje i moderni, zapadni Jeruzalem: zgradu Knesseta, izraelskog parlamenta, Nacionalnu knjižnicu i Yad Vashem, muzej i institut za povijest holokausta. Zapadni Jeruzalem, moderan u arhitekturi i pun pažljivo održavanih zelenih zona, svjedok je optimizma 67. godišnje neovisne države.

Osim izložbe u Teslinoj, u Vip clubu 9. svibnja koncert će održati sastav “Evine žene” koji njeguje glazbu poniklu, među ostalim, iz tradicionalnih židovskih stilova. U hotelu Sheraton 14. svibnja bit će održan Tjedan izraelske kuhinje, a u kazalištu Gavella 1. lipnja plesna predstava “Zemlja čudesa”. Izvodi je Plesno kazalište Inbal, prva i najstarija izraelska plesna skupina osnovana 1949. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:28