OD POLITIKE DO ANIMACIJE

BURE BARUTA 3 Troje mladih osječkih umjetnika u 'Kazamatu'

Svježina aktualne umjetničke scene može se zahvaliti djelovanju osječke Umjetničke akademije, ali i umjetnicima koji su se nakon studija na drugim akademijama vratili u Osijek

OSIJEK - U Galeriji Kazamat već se treću godinu uzastopno organizira „Bure baruta“. Cilj je organizatora ove izložbe predstaviti troje mladih umjetnika koji ovom prigodom imaju priliku postaviti vlastitu samostalnu izložbu. Osnovni se izložbeni koncept „Bureta baruta“ treba promatrati kao logička posljedica situacije koja postoji u gradu već nekoliko godina, kako je istaknuo Igor Lojnjak. Svježina aktualne umjetničke scene može se zahvaliti djelovanju osječke Umjetničke akademije, ali i umjetnicima koji su se nakon studija na drugim akademijama vratili u Osijek ili su, ostavši u nekoj drugoj sredini, na profesionalnom planu ostali vezani za svoj grad i njegovo podneblje. Iz osječke su Galerije „Kazamat“ prepoznali potrebu za predstavljanjem umjetničkog rada mlađih umjetnika kako njihova nastojanja ne bi ostala godinama skrivena u ateljeima bez ikakve prilike za prezentacijom. Na ovogodišnjem se „Buretu baruta“ predstavljaju Matej Knežević, Robert Fišer i Jelena Oroz.

Matej Knežević – Sve će biti dobro!

U djelima Mateja Kneževića nije moguće negirati dubinsko poniranje u domenu hrvatske političke i društvene svakodnevnice. Kneževića zanima aktualni društveni kontekst hrvatskih građana, a vlastiti stav obrazlaže riječima: "Svrha ovog koncepta je ironiziranje problema, te poticanje i sebe i drugih na drugačije promišljanje budućnosti.“

Matej Knežević: Zabetorniran

Robert Fišer – Nježna destrukcija

Robert Fišer na ovoj izložbi predstavlja četiri rada objedinjena čvrstim i konzistentnim konceptom. On se već neko vrijeme bavi propitivanjem mogućnosti slikarstva kao umjetničkog medija. U Fišerovim očima slikarsko platno polako prestaje biti statična podloga koja mirno podnosi sve što se na nju nanese. U vlastitom radu od tradicijskog pristupa zadržava tek potrebu da platno ispuni bojom oblikujući bilo figurativan bilo apstraktan prizor.

Robert Fišer: Nastajanje u nestajanju (akril na platnu, akrilna prašina)

Jelena Oroz – Uvijek ili nikad?

Na ovogodišnjem „Buretu baruta“ svoje radove predstavila je i umjetnica Jelena Oroz. Ona je izložila tri kratkometražna animirana filma: Čekaonicu, Povratak i Uvijek ili nikad?. Sva tri filma povezuju određene formalne i sadržajne karakteristike. U formalnom se smislu autorica uvijek oslanja na 2D animaciju pri čemu veliku važnost pridaje crtežu. Sadržajno se pak nastoji jasno sugerirati glavni okvir radnje čime gledatelj već na početku dobiva kontekst kroz koji može iščitavati ono što će uslijediti.

Jelena Oroz

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:28