PIŠE ANA MUHAR IZ LONDONA

Britance oduševio hrvatski kip Apoksiomena

Brončani atleta središnji je eksponat izložbe ‘Defining Beauty’

Iz dubina lošinjskog podmorja do oduševljene londonske publike - tako bi se sažeto mogao opisati neuobičajeni put hrvatskog kipa Apoksiomena. Od danas se ovaj prelijepi primjerak antičke umjetnosti nalazi u ulozi središnjeg eksponata izložbe “Defining Beauty. The body in ancient Greek art”. (Definiranje ljepote - tijelo u antičkoj grčkoj umjetnosti, op.a.) u londonskom British Museumu.

Najljepši primjerci

Ova fascinantna studija antičkog doživljaja ljepote najpotpunija je kolekcija antičke umjetnosti ikada prikazana na jednom mjestu. Ona nam pokazuje ne samo umjetnost jednog razdoblja, nego i način na koji je antička umjetnost inspirirala renesansu, modernu umjetnost, ali i spiritualni svijet Dalekog istoka čiji lik Bude je temeljen na antičkom prikazu božanstava.

Antičke skulpture gotovo su obavezni dio kolekcije svakog ozbiljnog muzeja svjetskih metropola, no ovo je senzacionalan projekt okupljanja njihovih zvijezda - najljepših, najočuvanijh i najznačajnijih primjeraka umjetnosti koju nam je ostavila antička Grčka.

Dobro očuvan

Tu su kolosalni primjerci gordih statua grčkih bogova, savršene obline zavodljive Afrodite, kompleksne scene iz grčke mitologije i manje poznati prikazi sličica iz svakodnenog života Starih Grka - kao što su brončana beba, žene u razgovoru, sprovodi vojnika, pripreme za zagrobni život. Svaki eksponat nosi poruku o dubini ljudskih osobina i doživljaja života, istovremeno prikazujući antičku opsjednutost ljepotom kojoj su prilazili studiozno, filozofski, detaljno. U društvu kojim su dominirali muškarci, lik muškarca zauzima posebno mjesto, što je osobito vidljivo u umjetnosti koja slavi snagu, skladnost i ljepotu tijela, dok se likovi žena prikazuju u daleko manjoj mjeri i uglavnom tijela pokrivenog haljinama, izuzev božica čija je ljepota golog tijela itekako slavljena.

U središtu pozornosti ove senzacionalne proslave ljepote, koju kritičari već opisuju kao najvažniju izložbu godine, našao se Apoksiomen, kojeg je na svečanom otvaranju izložbe u utorak navečer direktor British Museuma Neil MacGregor posebno istaknuo kao središnji eksponat izložbe, zahvalivši Hrvatskoj na posudbi.

Osim zbog svoje ljepote koja tek uživo dolazi do svog punog izražaja, i izvanredne očuvanosti, u svijetu antičke umjetnosti hrvatski Apoksiomen poznat je kao jedno od njegovih najsvježjih iznenađenja.

Sretne okolnosti

Brončani kip mladog atletičara izronjen je, naime, tek 1999. iz podmorja otočića Orjule pored Malog Lošinja. Procjenjuje se da potječe iz 2. ili 1. stoljeća prije Krista. Bremenu vremena odolio je i zbog sretnih okolnosti - većim dijelom bio je zakopan u pijesku koji ga je štitio od propadanja.

Izložbom u British Museumu ne staje pozornost koju će London dati lošinjskom ljepotanu - ovo će proljeće u Londonu, naime, biti u znaku Apoksiomena.

British Museum, u suradnji s Ministarstvom kulture RH, Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu, čiji su stručnjaci restaurirali kip, i uz podršku hrvatskog veleposlanstva u Londonu, u travnju organizira posebno cjelodnevno predstavljanje Apoksiomena pod nazovim “The Athlete of Croatia: a bronze youth from the sea” (Hrvatski atleta: brončani mladić iz mora, op.a).

Apoksiomena će posebno predstaviti konzervatorica Iskra Karniš Vidovič, kustos izložbe Ian Jenkins te niz istaknutih stručnjaka na polju antičke umjetnosti.

Početak razmjene

Posudba Apoksiomena, koji je od neprocjenjive vrijednosti za svjetsku baštinu, otvara niz mogućnosti daljnjih razmjena između hrvatskih povijesnih i kulturnih institucija i British Museuma čije vrijedne eksponate u budućnosti možemo očekivati i u hrvatskim muzejima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:49